Производња шумских сортимената у Српској пала за 5,2 одсто

Милијана Латиновић
Производња шумских сортимената у Српској пала за 5,2 одсто

БАЊАЛУКА - Старе машине и недостатак радника коче производњу у шумарству, што потврђује и податак да је за девет мјесеци ове године производња шумских сортимената у Српској мања за 5,2 одсто у односу на исти период лани.

Према подацима Републичког завода за статистику, од јануара до краја септембра ове године у државним шумама произведено је 1,41 милион кубика, док је у истом периоду прошле године произведено 1,49 милиона кубика. Са друге стране, статистичари су израчунали да је за девет мјесеци продаја већа за 1,5 одсто, односно у овој години продато је 1,46 милиона кубика, док је у истом периоду лани пласирано 1,44 милиона кубика шумских сортимената.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за ресор шумарства и ловства Горан Зубић рекао је за “Глас Српске” да је већ сада очигледно да постоји застој у производњи у шумарству.

- Реализација је око 89 процената у односу на план. Приватне фирме су носиоци 80 одсто радова у шумарству. Недостатак радника и дотрајала механизација су главни фактори који су утицали на смањење производње - рекао је Зубић. Нагласио је да ресорно министарство заједно са “Шумама РС” разматра ову проблематику и покушава изнаћи рјешење да буду повећане цијене у извођењу радова, како би извођачи због повољније финансијске ситуације могли ангажовати више радника и зановити механизацију.

- Разматрамо и субвенције за набавку механизације по принципу као што се то ради и за набавку пољопривредних машина - истакао је Зубић додавши да се повећање продаје сортимената приписује томе што је продавано дрво које је било на залихама.

Да производња каска управо због недостатка радника и старих машина, сагласан је и секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник који истиче да се ова година не може сматрати успјешном у шумарству.

- Извођачи радова у газдинствима не могу да прате динамику уговорених радова због тога биљежимо слабији резултат. Та карика у ланцу производње мора што прије да се оспособи како би могли да очекујемо извршење плана у потпуности и поштовање уговора - казао је Шиник.

Он је нагласио да је на добар резултат у продаји утицао и раст потражње, посебно за четинарима који су најтраженији.

Намјештај

Лазо Шиник истиче да се сектор производње и продаје намјештаја извукао из кризе и биљежи резултат који је бољи не само у односу на прошлу већ и у односу на 2019, годину прије пандемије.

- Производња намјештаја повећана је за око 16, а пласман за око 30 одсто. Тапацирани, плочасти и масивни намјештај углавном извозимо у Њемачку - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана