Производња струје већа за 15,6 одсто

Тања Милаковић
Производња струје већа за 15,6 одсто

БAЊA ЛУКA - Планирана производња електричне енергије на годишњем нивоу у Српској износи 5.609 гигават часова, а у првој половини године произведено је 3.088 гигават часова, што је у односу на исти период прошле године више за 15,6 одсто.

Ово је "Гласу Српске" рекао помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Љубо Гламочић. Електроенергетским билансом за 2009. годину првобитно је планирано да се произведе укупно 5.288 гигават часова.

- Ребалансом је овај план повећан за шест одсто на годишњем нивоу. Повољна хидролошка ситуација за производњу електричне енергије у хидроелектранама допринијела је да у првих шест мјесеци ове године буде произведено 15,6 одсто више струје него лани - објаснио је Гламочић.

У периоду од јануара до јуна прошле године, додаје Гламочић, произведено је укупно 2.669 гигават часова електричне енергије.

- У првој половини ове године термоелектране су произвеле  1.518, док је у хидроелектранама произведено 1.570 гигават часова електричне енергије - рекао је Гламочић и истакао да су дистрибутивне и мале хидроелектране Месићи, Богатићи, Тишћа, Власеница и Дивич у овом периоду произвеле 38 гигават часова струје.

Када је ријеч о потрошњи електричне енергије, Гламочић истиче да је у истом периоду ове године бруто дистрибутивна потрошња износила 1.728 гигават часова, док је потрошња директних купаца на 110 киловата, износила 52 гигават часа. Гламочић каже да је ребалансирана потрошња струје већа за око 1,5 одсто од планиране.

Додао је да се ова потрошња не односи само на домаћинства него на све потрошаче, а највећи број њих покрива подручје "Електрокрајине" гдје је сконцентрисано око 45 одсто укупне потрошње у систему.

Директор "Електрокрајине" Жељко Ковачевић казао је раније "Гласу Српске" да је ово предузеће у 2009. години наставило санацију и изградњу нисконапонске, средњонапонске мреже и електроенергетских објеката на цјелокупном подручју које покрива.

Потрошња

Љубо Гламочић је истакао да је од 2001. године до сада примјетан благи пораст потрошње електричне енергије у РС. Он објашњава да је бруто дистрибутивна потрошња у 2008. години износила 3.309 гигават часова, док је у 2009. години планирана бруто дистрибутивна потрошња у износу од 3.442 гигават часа, што је за око четири одсто више у односу на прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана