Производња струје у ХЕ мања за петину

Марина Чигоја
Производња струје у ХЕ мања за петину

Бањалука - Због дугог сушног периода производња у хидроелектранама у РС мања је за око 21 одсто, али захваљујући стабилном и поузданом раду термоелектрана, производња струје у “Електропривреди РС” на крају године износиће око 95 одсто од плана.

Потврдили су то у “Електропривреди РС” и истакли да је због вишемјесечног сушног периода производња у хидроелектранама у Републици Српској на крају јула била мања за 21,47 одсто у односу на план.

- Производња у Хидроелектранама на Требишњици ће бити значајно смањена у односу на планирану производњу до краја године због продужетка радова на ревитализацији агрегата Г2 у ХЕ “Дубровник” - истакли су у “Електропривреди РС”.

Нагласили су да је тренутно стање акумулације језера Билећа на нивоу плана.

- У ХЕ “Вишеград” производња и дотоци су у складу са планом због рада узводне акумулационе ХЕ “Пива”. ХЕ “Бочац” има производњу у складу са дотоцима, а они су испод плана за око 15 одсто - истакли су у “Електропривреди РС”.

Додали су да се у Српској у скорије вријеме не очекује поскупљење струје.

- Нико од зависних предузећа у саставу мјешовитог холдинга “Електропривреда РС” до сада није упутио званичан захтјев Регулаторној комисији за енергетику РС за промјену цијена електричне енергије - рекли су у ЕРС.

И у Регулаторној комисији за енергетику РС потврдили су раније “Гласу Српске” да до сада нису имали захтјева за поскупљење струје.

Ништа боља ситуација када је у питању производња струје није ни у ФБиХ, гдје се такође због дуготрајне суше процјењује да ће укупна производња хидроелектрана “Електропривреде БиХ” у 2012. години бити мања од планиране за око 25 одсто.

Пословање

Мјешовити холдинг “Електропривреда РС” остварила је у првој половини ове године позитиван пословни резултат у износу од 5,2 милиона марака.

Према финансијским извјештајима хидроелектрана које су у саставу “Електропривреде”, у првој половини ове године ХЕ на Дрини оствариле су добит од 3,39 милиона, а ХЕ на Врбасу од 933.565 марака.

Негативно су пословале Хидроелектране на Требишњици које су имале губитак од 9,5 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана