Производња струје мања за пет одсто

Марина Чигоја
Производња струје мања за пет одсто

Бањалука - Ребалансом Електроенергетског биланса РС за 2012. годину планирана производња струје у Српској у овој години износи 5.155 гигават часова и за 5,6 одсто је мања у односу на производњу планирану билансом.

Влада РС усвојила је на сједници у четвртак приједлог ребаланса Електроенергетског биланса РС за 2012. годину који је урађен на бази остварења електроенергетских величина за девет мјесеци и реалне процјене до краја 2012. године.

Ребалансом је планирано повећање производње у термоелектранама за 6,65 одсто у односу на биланс, док је у хидроелектранама планирано смањење производње за 21,3 одсто у односу на биланс.

- У дистрибутивним хидроелектранама планирано је смањење производње за око 30 одсто у односу на биланс, док је у мини-хидроелектранама планирано смањење производње од 27 одсто у односу на биланс - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Истакли су да се мања производња хидроелектрана у односу на биланс предвиђа због мањих дотока у хидроакумулације и ниских кота акумулације "Билећа" на почетку 2012. године.

- То је за посљедицу имало неостварење плана за првих девет мјесеци - нагласили су у Министарству.

Према ребалансу Електроенергетског биланса за 2012. годину планиран је вишак од 1.031 гигават час струје, што је за 25,7 одсто мање у односу на биланс за 2012. годину.

Ребалансом планирана производња угља износи четири милиона тона и у односу на биланс већа је за 4,71 одсто.

- Разлог овоме је повећање плана производње угља у РиТЕ "Угљевик" и РиТЕ "Гацко" због повећања плана производње електричне енергије - навели су у министарству и додали да су основни елементи који утичу на остварење Електроенергетског биланса расположивост производних погона, њихова погонска спремност, потражња за струјом и хидролошка ситуација.

- То је кључно и за реализацију ребаланса биланса за ову годину - нагласили су у Министарству.

Потрошња

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истакли су да је план укупне потрошње са ребалансираним дистрибутивним губицима за 2012. годину утврђен у износу од 3.739 гигават часова, што је за три одсто више у односу на остварену потрошњу у 2011. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана