Производња струје мања од планиране

Драгана Ћосић
Производња струје мања од планиране

БAЊA ЛУКA- Планирана производња електричне енергије у Републици Српској на годишњем нивоу је преко 5.000 гигават часова, а за првих шест мјесеци произведено је 2.670 гигават часова, што је у односу на исти период прошле године за 34 одсто више.

Ово је јуче у Бањој Луци истакао помоћник министра привреде, енергетике и развоја Републике Српске Љубо Гламочић.

Гламочић је додао да је то око пет одсто мање од планиране производње, што је посљедица лоше хидролошке ситуације, посебно у источном дијелу Српске, односно сливовима Дрине и Требишњице.

- Евидентно је да су термоелектране за седам одсто више испуниле план физичког обима производње за први квартал ове године, а хидроелектране су производиле 18 одсто мање него што је планирано - рекао је Гламочић.

Он је истакао да је један од разлога неиспуњења плана то што је око 50 дана трајао ремонт Термоелектране Угљевик.

- Од првог септембра почео је ремонт ТЕ Гацко, који ће трајати око 45 дана, а у радове ће бити уложено од 4.000.000 до 4.500.000 марака - нагласио је Гламочић.

Он је додао да је потрошња електричне енергије виша за један одсто од планиране.

- Потрошња струје креће се у границама планираног, а треба истаћи да је највећа дистрибутивна потрошња остварена на подручју “Електрокрајине” и износи око 46 одсто од укупне потрошње електричне енергије у Републици Српској - казао је Гламочић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана