Производња расте, проблем велики увоз

Жељка Кокот
Производња расте, проблем велики увоз

Бањалука - Вриједност увоза кондиторских производа у 2014. била је већа за скоро четири пута од извоза, а присутан је негативан тренд раста увоза и смањења извоза у односу на претходну годину.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, вриједност увезених слаткиша износила је 278,62 милиона, док су на инострано тржиште пласирани кондиторски производи вриједни 74,89 милиона марака. Увоз је у односу на 2013. годину повећан за 13,24 милиона, а извоз је смањен за 1,58 милиона КМ. У 2014. години увезено је 49.866 тона, док је у исто вријеме извезено 19.514 тона кондиторских производа.

Највише кондиторских производа на рафе је стизало из Србије, Хрватске, Македоније, Турске, Бугарске и Аустрије. Највећа извозна тржишта за домаћу кондиторску индустрију била су Србија, Црна Гора, Хрватска и Македонија.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије при Привредној комори РС Славко Стевановић каже да производња кондиторских производа посљедњих година има тренд раста. Он је истакао да је достигнут врхунски квалитет, што доказују и подаци о извозу у земље ЕУ, САД, Канаду, Аустралију и Саудијску Арабију.

- Проблем је што домаћа производња зависи од чоколаде и какаоа из увоза, па се произвођачи суочавају са негативним курсним разликама. Поред тога, трговачки ланци боље позиционирају производе снажних робних марки из иностранства - истакао је Стевановић.

Замјеник директора бањалучке фирме "Адрија ММ" Весна Касиповић истиче да су промјене цијена сировина, тешки тржишни услови, јака инострана конкуренција и поплаве утицали на њихове пословне резултате и да они нису били на очекиваном нивоу.

- Ми стављамо акценат на домаће тржиште, док дио производње извозимо у Хрватску и Италију - каже Касиповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана