Производња повећана за 12 одсто у новембру

Маријана Миљић
Производња повећана за 12 одсто у новембру

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској у новембру већа је за скоро 12 одсто у односу на исти мјесец прошле године, подаци су Завода за статистику РС.

У извјештају се наводи да је производња у новембру у односу на просјечну мјесечну производњу из 2009. године већа за 19, док је у односу на октобар ове године остварен раст од 8,2 одсто.

- Индустрија у овој години у односу на исти период прошле године већа је за 4,1 одсто. Производња интермедијалних производа ове већа је за 15,3, а капиталних производа за 1,4 одсто - подаци су Завода за статистику.

Пад је остварен у производњи нетрајних производа и то за 0,2 одсто, енергије за 0,8, док је производња трајних производа мања за 11,5 одсто.

Директор бањалучке "Нове Дрвне индустрије Врбас" Драгиша Калинић рекао је да је и ово предузеће остварило раст производње у новембру, и то за 12 одсто.

- Повећању индустријске производње у овој години допринијела је повезаност привредних субјеката у Републици Српској са привредницима у региону - рекао је Калинић и додао да су при том успостављене и добре пословне везе, које представљају темељ даљег раста производње.

Додао је да све гране индустрије и у идућој години могу да очекују повећање производње.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да је повећање производње забиљежено у прехрамбеној, текстилној и металској индустрији, те да све гране имају могућност да, пошто су створиле повољан пословни амбијент, наставе да расту и у идућој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана