Производња пада и у текстилној индустрији

Марина Чигоја
Производња пада и у текстилној индустрији

Бањалука - Предузећа из области текстила, коже и обуће у Српској у овој години отежано послују, о чему свједочи и податак да је у све три области у првих шест мјесеци забиљежен пад који иде чак и до 50 одсто.

Стручни сарадник за макроекономске анализе у Привредној комори РС Жељка Милић подсјетила је да је укупан обим индустријске производње у РС за шест мјесеци ове године у односу на исти период 2011. смањен за 4,2 одсто, а производња у области прерађивачке индустрије за чак за 6,8 одсто.

Индустрија текстила, коже и обуће обухвата производњу текстилних предива и тканина, производњу одјевних предмета, дораду и бојење крзна, те производњу коже и предмета од коже и обуће.

- У свакој од ове три области у првих шест мјесеци 2012. године остварен је пад у односу на исти период 2011. године, када је забиљежен опоравак и раст производње - казала је Милићева.

Најмањи пад од 14,5 одсто забиљежен је у области производње одјевних предмета, дораде и бојења крзна, а највећи у области производње текстилних предива и тканина од чак 49,6 одсто.

Милићева је истакла да у робној размјени РС, индустрија текстила, коже и обуће заузима значајно мјесто те да су предузећа из ове области претежно извозно оријентисана, и да се и даље налазе међу најзначајнијим извозницима привреде РС.

Директор предузећа "Кармен лајн" из Бањалуке Зорислав Стојић каже да је за њих најпроблематичнији период био крај 2009. године.

- Проширењем малопродајног ланца "доскочили" смо кризи, тако да сада релативно добро послујемо и поред тога што радимо у веома тешким временима - казао је Стојић.

Он је истакао да ће ову годину вјероватно завршити у плусу, али да је то спорно за идуће године уколико не буде промјена у односу надлежних институција према привреди.

Власник фабрике обуће "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић истиче да је ова година доста тешка, те да се плаши шта ће фирмама у овој области донијети јесен.

- Немамо наруџбина, због чега је и дошло до пада производње од десет одсто. Сада радимо зимски програм и још увијек имамо посла, али плашим се шта нас чека на јесен. Мислим да ће значајан број предузећа у току јесени бити без посла - казао је Шкребић.

Он је нагласио да његова фирма извози у Њемачку и Аустрију и додао да фирме које раде на тим тржиштима још и имају посла, док је ситуација много лошија са предузећима која су везана за Италију.

Извоз

У прва три мјесеца 2012. године област текстила, коже и обуће је била друга по вриједности оствареног извоза и чинила је 18,3 одсто укупно оствареног извоза у том периоду.

- Укупан обим робне размјене у сектору текстила, коже и обуће у прва три мјесеца ове године износио је 194,4 милиона КМ и већи је у односу на исти период 2011. године за 9,3 одсто. Овај податак показује да ова грана индустрије, и поред тешких услова пословања и пада производње, ипак остварује позитивна кретања, те представља веома значајну грану привреде Српске - нагласила је Милићева.

У прва три мјесеца ове године у сектору текстила, коже и обуће остварен је суфицит од 5,6 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана