Производња намјештаја порасла за 32 процента

Тања Шикањић
Производња намјештаја порасла за 32 процента

БAЊAЛУКA - Производња намјештаја у Републици Српској у првом кварталу ове године порасла је за 32,3 одсто у односу на исти период лани, потврдили су у Удружењу дрвопрерађивача при Привредној комори РС.

Како истиче секретар овог удружења Лазо Шиник, раст производње намјештаја од 32,3 одсто је показатељ да се на тржишту повећава потражња за производима од дрвета.

- Ови индикатори дају наду да би се и у идућем периоду могао наставити тренд раста производње намјештаја - рекао је Шиник.

Он је додао да је у првом кварталу ове године забиљежен раст укупне производње у области прераде дрвета од 22,4 одсто у односу на исти период лани.

- Aко би се овај тренд наставио, ми бисмо већ до краја ове године могли да неутралишемо негативне ефекте утицаја свјетске економске кризе који су најизраженији били у 2009. години - казао је Шиник.

Он је подсјетио да је дрвопрерађивачки сектор највећи пад производње имао 2009. године и то за 30 процената.

- Ове негативне тенденције производње дрвних сортимената су заустављене у 2010. години, али је производња намјештаја и у прошлој години била за пет процената мања него у 2009. години - рекао је Шиник.

Говорећи о продаји намјештаја на домаћем тржишту, он је истакао да је значајнија тражња намјештаја у РС у сјенци поскупљења која представљају удар на стандард становништва.

- Становници су и даље суочени са порастом цијена основних животних намирница, што утиче на потражњу сваке друге робе на домаћем тржишту, па тако и намјештаја. Иако је цијена намјештаја пала у односу на прошлу годину, још увијек нисмо задовољни потражњом на домаћим просторима - истакао је Шиник и додао да се потражња намјештаја на европском тржишту ове године повећала.

Шумски сортименти

Шиник је истакао да је и повећање производње шумских сортимената у РС позитиван показатељ напретка дрвопрерађивачког сектора.

- У првом кварталу ове године производња шумских сортимената порасла је за 37 одсто у односу на исти период прошле године - истакао је Шиник и додао да је у том периоду произведено за 70.000 кубика више трупаца, који се користе као сировински основ за дрвопрерађивачку индустрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана