Производња намјештаја порасла за 30 одсто

Тања Шикањић
Производња намјештаја порасла за 30 одсто

БAЊAЛУКA - Да су дрвопрерађивачи у Српској превазишли посљедице кризе показује и податак да је производња намјештаја за седам мјесеци ове године повећана за 30,1 одсто у односу на исти период прошле године.

У Удружењу дрвопрерађивача при Привредној комори РС рекли су да је производња у области прераде дрвета у првих седам мјесеци повећана за 18 процената, што су веома добри показатељи.

Секретар Удружења дрвопрерађивача Лазо Шиник рекао је да је из Републике Српске за шест мјесеци ове године на инострана тржишта пласиран намјештај у вриједности 45 милиона марака, што је за 17 одсто више у односу на исти период прошле године.

Он је додао да је на иностраним тржиштима дошло до повећања потражње за намјештајем, што је резултирало повећањем производње у дрвопрерађивачком сектору и извоза производа од дрвета.

- У првом полугодишту из РС је извезено производа од дрвета у вриједности 78 милиона КМ, што је за 20 одсто више у односу на исти период прошле године, а од тога је вриједност пласираног намјештаја 45 милиона КМ - истакао је Шиник.

Он је додао да је Српска највише намјештаја извезла у Италију и Хрватску, а затим на америчко и енглеско тржиште.

- Уколико не буде новог таласа кризе изазваног америчком дужничком кризом, ми бисмо до идуће године, требали да имамо ниво тражње какав смо имали прије рецесије односно 2009. године - нагласио је Шиник.

Највећи пад производње у дрвопрерађивачком сектору забиљежен је 2009. године, када је производња пала за више од десет процената.

- Садашње статистике охрабрују, јер су индекси у овој години много бољи, што показује да је дошло до опоравка тржишта што је утицало и на раст производње - нагласио је Шиник.

Трупци

У првих шест мјесеци ове године, како наводе у Удружењу дрвопрерађивача, на тржишту је пласирано око 100.000 кубика трупаца више него у првом полугодишту прошле године.

- Уколико би се овакав тренд наставио и у другом дијелу године, на годишњем нивоу би имали око 200.000 кубика трупаца више, што би неутралисало подбачаје које смо имали 2009. године - истакао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана