Производња нафте остаје на истом нивоу

Глас Српске
Производња нафте остаје на истом нивоу

БЕЧ - Чланице Организације земаља извозница нафте (OPEC) јуче су на састанку у Бечу одлучиле да задрже постојећу производну квоту од 24,84 милиона барела на дан, у очекивању опоравка тражње те сировине до краја године, пренио је Танјуг.

Саудијски министар енергетике Aли ал-Наими је по завршетку састанка изјавио да је картел, који у укупном свјетском снабдијевању нафтом учествује са 40 одсто, по други пут ове године донио је одлуку да задржи постојећу производњу, пренијела је агенција Блумберг.

Цијене су у реду, а тржиште је у добром стању -  изјавио је Aл-Наими новинарима по изласку из бечког сједишта OPEC-а и додао да ће сљедећи састанак картела бити одржан 9. септембра.

- OPEC је одлучио да не мијења квоту како би помогао свјетској привреди, што ће касније помоћи и картелу. Цијена од 60 долара за барел не утиче негативно на привреду, а понуда је више него довољна -  изјавио је алжирски министар енергетике Сакиб Келил.

Једанаест чланица OPEC-а које имају одређене квоте (без Ирака) произвело је у априлу 25,81 милион барела на дан, што је 225.000 барела више него у марту и прво повећање у посљедњих девет мјесеци, показао је најновији извјештај картела. То значи да је прошлог мјесеца реализовано свега 77 одсто договореног смањења.

Повећање

Барел сирове нафте у Њујорку за испоруке у јулу јуче је  поскупио за десет центи и сада кошта 63 долара и 55 центи.

Брент нафте у Лондону продаје се за 62 долара и 60 центи, послије  истовјетног поскупљења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана