Производња лани смањена за 7,5 одсто

Марина Чигоја
Производња лани смањена за 7,5 одсто

БAЊA ЛУКA - Сектор рударства, као један од носилаца привредних активности у Републици Српској, у 2009. години остварио је пад производње од 7,5 одсто у односу на 2008. годину.

Рекао је ово "Гласу Српске" помоћник министра за рударство и геологију РС Борислав Aдамовић и додао да је у оквиру сектора рударства, у области вађења каменог и мрког угља и лигнита остварен раст од 8,3 одсто, док је пад забиљежен у вађењу осталих руда и камена.

- Пад је дошао као посљедица глобалне економске кризе и чињенице да су руде метала највише усмјерене на извоз, с обзиром на то да се грађевински камен највише користи у грађевинској индустрији и изградњи путева - рекао је Aдамовић.

Додао је да су највећу производњу у другој половини 2009. године имали рудници "Гацко", "Угљевик" и "Станари", затим рудник жељезне руде у Омарској, те рудник "Боксита" у Милићима.

У овој години, казао је Aдамовић, планирано је да се на  површинском копу "Грачаница" у Гацку ископа око 2,2 милиона тона угља и око 7,8 милиона метара кубних откривке, чиме би била окончана експлоатација на "Грачаници".

- Истовремено се припрема отварање новог копа у оквиру поља "Ц", гдје би се обезбиједиле довољне количине угља за рад постојећег блока ТЕ "Гацко". Једна од најзначајнијих активности на простору ПК "Грачаница" се односи на стварање услова за измјештање корита ријеке Грачанице - казао је Aдамовић.

У руднику угља у Угљевику за потребе ТЕ "Угљевик" у 2010. години планирано је да се откопа 1,5 милиона тона угља и око 7,5 милиона метара кубних јаловине.

- У Руднику "Станари" планом за 2010. годину предвиђено је да се откопа 650.000 тона угља. Послије изградње термоелектране "Станари" и њеног пуштања у рад планирано је да се експлоатише око три милиона тона угља годишње - казао је Aдамовић и додао да је планом рудника "Боксит" за 2010. годину предвиђено ископавање 400.000 тона боксита, док  "Aрцелор Митал" из Приједора у овој години планира отварање новог ПК "Бувач".

Радници

Борислав Aдамовић је рекао да је у сектору рударства у 2009. години повећан број запослених, као и да је дошло до раста производње руда метала, што је за посљедицу имало повећање броја запослених.

- Примања запослених у рудницима већа су за 17,3 одсто од просјека примања запослених у Српској - казао је Aдамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана