Производња лани повећана за пет одсто

Никола Лугић
Производња лани повећана за пет одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској током прошле године порасла је за пет одсто у односу на 2009. годину, подаци су Завода за статистику РС.

Производња остварена у децембру 2010. у односу на просјечну мјесечну производњу из 2009. године већа је за око 20 одсто, а у односу на децембар 2009. године за 14 одсто.

Индустрија је у децембру у односу на новембар прошле године већа за 1,3 одсто.

У извјештају се наводи да је посматрано по економској намјени индустријских производа прошле године највећи раст остварен у производњи интермедијарних производа, и то за 14,7 одсто.

- Производња енергије порасла је за 1,4 одсто, капиталних и нетрајних производа за 0,4 одсто, док је производња трајних производа мања за 7,8 одсто - подаци су Завода.

Посматрано по секторима највећи раст забиљежен је у области вађења руда и камена и износи око девет одсто.

- Прерађивачка индустрија повећала је производњу за нешто више од пет одсто, док је производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом порасла за три одсто - наводи се у извјештају Завода.

Предсједник Скупштине Удружења економиста Републике Српске "SWOT" Горан Рачић каже да је за укупни раст производње најзаслужнија Рафинерија нафте у Броду.

- Иако имамо одређене индустријске гране које су лани забиљежиле пад производње, ипак на раст од пет одсто у односу на 2009. годину највише је утицала Рафинерија - истакао је Рачић.

Додао је да се ове године може очекивати да индустријска производња остане на прошлогодишњем нивоу.

- Нереално је очекивати већи раст у односу на прошлу годину, јер је криза још присутна, а нема значајнијих индустријских капацитета који су покренути у посљедње вријеме и који би могли осјетно да покрену производњу - нагласио је Рачић и додао да би и нова оптерећења за привреднике у овој години могла да успоре индустрију у овој години.

ФБиХ

Укупна индустријска производња у ФБиХ лани је повећана за 4,2 одсто у односу на 2009. годину, подаци су Федералног завода за статистику. У области вађења руда и камена производња је мања за 4,3 одсто, док је прерађивачка индустрија забиљежила раст од скоро седам процената.

Производња у ФБиХ у децембру већа је за 5,7 одсто него у новембру прошле године, а за 16 одсто у односу на просјечну мјесечну производњу из 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана