Производња и извоз падају, увоз расте

Марина Чигоја
Производња и извоз падају, увоз расте

Бањалука - Индустријска производња у Републици Српској у прва три мјесеца ове године смањена је за 5,1 одсто, а негативни показатељи забиљежени су и у спољнотрговинској размјени, гдје је извоз смањен за 7,9 одсто, а увоз повећан за 3,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Према подацима Завода за статистику РС, пад забиљежен у области прерађивачке индустрије износи 9,1 одсто, у снабдијевању електричном енегријом 2,1 одсто, а у подручју вађење руда и камена 1,6 одсто.

Укупан број запослених у индустрији РС у прва три мјесеца ове године у поређењу са истим периодом прошле године мањи је за 2,7 одсто, при чему је у области производње и снабдијевања електричном енергијом забиљежен пад од 0,7 одсто, у области вађења руда и камена 0,9 одсто и у прерађивачкој индустрији од 3,2 одсто.

Када је у питању спољнотрговинска размјена, РС је у првом кварталу извезла робу вриједну 534 милиона КМ, док је увоз износио више од милијарду марака. Покривеност увоза извозом износила је 53 одсто, а укупан спољнотрговински дефицит 474 милиона КМ.

Замјеник директора Републичког завода за статистику Радосав Савановић рекао је да је РС у прва три мјесеца највише извезла робе у Италију, и то у вриједности од 93 милиона КМ, односно 17,5 одсто, те у Србију у вриједности од 87 милиона КМ, односно 16,4 одсто од укупно оствареног извоза.

- У истом периоду највише је увезено робе из Русије - 235 милиона КМ, односно 23,3 одсто, и из Србије - 156 милиона КМ, односно 15,5 одсто од укупно оствареног увоза - рекао је Савановић, пренијеле су агенције.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да су се услови привређивања у РС погоршали због кризе која је и даље присутна, али и због домаћих услова, прије свих лоше пореске политике.

- Посљедице укидања неопорезивог дијела личног дохотка и повећање стопа пореза и доприноса у циљу пуњења буџета тек сад се виде. Током цијеле прошле године пореска политика је била врло оптерећујућа по привреду - казао је Павловић и додао да негативни тренд у привреди мора да постане примарна брига домаћих власти.

Хрватска

Павловић је истакао да показатељи послије првог квартала врло озбиљно показују у ком правцу се креће наша привреда.

- Поред тога, опасност која нам пријети од половине идуће године је улазак Хрватске у ЕУ, јер ће извоз робе у Хрватску бити под истим рестрикцијама као и за све земље ЕУ. Не радимо довољно на припреми наших прерађивача, а то би морао бити основни задатак Привредне коморе РС и власти - нагласио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана