Производња и извоз не престају да падају

Марина Чигоја
Производња и извоз не престају да падају

Бањалука - Индустријска производња остварена у Републици Српској у прва четири мјесеца ове године мања је за 3,7 одсто него у истом периоду прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Производња остварена у априлу у односу на претходни мјесец мања је за 5,2 одсто, у односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години мања је за 8,1, док је у односу на исти мјесец прошле године већа за 0,8 одсто.

- У овом периоду у области вађења руда и камена пад производње износио је шест одсто, док је у прерађивачкој индустрији регистрован пад од 7,4 одсто - истиче се у извјештају Завода.

У производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом за прва четири мјесеца ове године регистрован је раст производње од 1,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Ништа боље показатеље Српска ове године не биљежи ни у спољнотрговинској размјени, па је тако спољнотрговински дефицит у прва четири мјесеца износио 641 милион КМ, док је покривеност увоза извозом била 53,5 одсто.

Обим робне размјене РС са иностранством у овом периоду износио је 2,11 милијарди КМ, од чега се на извоз односило 738,6 милиона, а на увоз 1,37 милијарди КМ.

- Извоз је смањен за 6,9 одсто у односу на исти период 2011. године, док је увоз повећан за 4,8 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је очигледно да робна размјена и покривеност увоза извозом нису задовољавајући и да настављају тенденцију пада.

- То значи да немамо довољно производа и да не можемо да конкуришемо на европском и другим тржиштима. Тај дебаланс је вишеструко негативан у смислу одлива средстава и смањења укупне привредне активности код нас - нагласио је Видић.

Он је истакао да је крајње вријеме да се убризгавањем свјежег капитала привредна активност у Српској покрене, јер је већина предузећа у дуговима, које не може да измири због огромних међусобних потраживања.

- Веома је спорно шта ће се даље дешавати уколико се не буду предузеле одговарајуће мјере - казао је Видић и додао да је, поред велике кризе која је била доста изражена у другој половини прошле године, привреда Српске лани остварила раст.

Рјешења

- Први мјесеци ове године упућују на то да нас је снажно погодио други талас кризе, али вјерујем да ће се наћи неки модел за ублажавање пада који тренутно имамо и да ће у другој половини године доћи до постепеног повратка, макар на онај ниво из 2011. године - истакао је Видић и додао да би се то могло остварити прије свега отварањем нових тржишта и обезбјеђењем свјежег новца за привреду.

Додао је да би једно од рјешења могло бити заједнички наступ са неким земљама бивше Југославије на развијеним тржиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана