Производња и извоз наставили раст

Марина Чигоја
Производња и извоз наставили раст

Бањалука - Индустријска производња и спољнотрговинска размјена РС у прва два мјесеца ове године порасла је у односу на исти период прошле године, што показује да се привредна активност опоравља.

Према подацима Завода за статистику РС индустријска производња је порасла за 4,4 одсто, извоз за 16,4 одсто, а увоз за 7,4 процента.

Највећи раст производње забиљежен је у области вађења руда и камена за 12,4 одсто и у прерађивачкој индустрији од 11 одсто. С друге стране највећи пад евидентиран је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и паром забиљежен и износио је 12 одсто.

Члан Извршног одбора Удружења произвођача коже, текстила и обуће при Привредној комори РС Радован Пазуревић каже да је добра вијест двоцифрен раст у прерађивачкој индустрији.

- То је добра вијест посебно ако се зна да је до сада углавном електрична енергија била главни покретач раста индустријске производње. С друге стране не можемо бити превише срећни ако нам у раст индустрије у великом проценту учествује вађење руда и камена, јер се ради о природним ресурсима - казао је Пазуревић.

 

Опширније прочитајте у електронском или штампаном издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана