Производња дувана у РС на издисају

Јелана Бјелица
Производња дувана у РС на издисају

Бањалука - За произвођаче дувана у Српској прошла година била је изузетно тешка, јер је због суше квалитет ове културе био изузетно лош, а приноси нижи чак за 40 одсто у односу на годину раније.

Рекао је ово директор бијељинског предузећа “Дуван” Светозар Михајловић и истакао да је из године у годину ситуација све тежа и неизвјеснија.

- Нико не препознаје значај производње дувана. Подстицаји изостају или су веома мали, па дестимулативно дјелују на произвођаче, којих је све мање и плашим се да се ова производња полако гаси - истакао је Михајловић.

Он је додао да је сваки произвођач дувана једна мини- породична фабрика која запошљава, осим комплетног домаћинства, још седам-осам сезонаца који девет мјесеци раде у производњи дувана.

- Ово би морали препознати надлежни и не би се смјело дозволити да се полагано гаси овај изузетно важан облик производње - рекао је Михајловић.

Предсједник Удружења произвођача дувана РС Марко Митровић такође каже да је производња дувана прошле године била веома лоша.

- Дуван је биљка која може да поднесе сунце, али и њој треба вода. Због суше су приноси подбацили, али цијене су у посљедњих 15 година исте. Још прва класа кошта 3,4 КМ по килограму, а друга три КМ - истакао је Митровић.

Додао је да су трошкови велики и да многи произвођачи послују и са губицима.

- Пуно се улаже у производњу и сушаре. Због губитака све више произвођача одустаје од узгајања дувана. Највећи је проблем што немамо никаквих подстицаја од ресорног министарства, а чак 80 одсто производње дувана у БиХ налази се у Републици Српској - нагласио је Митровић.

Тржиште

Запослени у “Дувану” су завршили обраду дувана, који је спреман за тржиште.

- Припремамо ових дана сусрет са произвођачима дувана да бисмо им изнијели концепт и услове производње дувана за сљедећу годину - рекао је Михајловић и додао да би први састанак требало да буде одржан крајем јануара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана