Производња дувана на кољенима, Семберци очекују већу подршку

Милош Васиљевић
Производња дувана на кољенима, Семберци очекују већу подршку

БИЈЕЉИНА - Производња дувана у Српској већ дуго је на кољенима, а наду за опстанак полажу у повећање подстицаја наредне године, што би посебно обрадовало стотине домаћинстава у Семберији која на овај начин прехрањују породицу.

Вршилац дужности директора бијељинског “Дувана” Чедо Готовчевић рекао је за “Глас Српске” да очекују субвенције у износу од 350.000 марака.

- Прије 15 година подстицај је био марку и по килограму, док је посљедњих година спао на само 0,25 марака - казао је Готовчевић.

Према његовим ријечима, једина су фирма у Српској која се бави организованом производњом, а ове године откупили су 217 тона.

-  Морам да нагласим да међу 100 коопераната од којих откупљујемо дуван нажалост има и оних који не испуњавају услове за подстицај, јер немају противградну заштиту и нису регистровали газдинства. Догодине би према рачуници требало да буде субвенционисано око 210 тона, односно кооперантима би требало да припадне око 1,60 марака по килограму - рекао је Готовчевић додавши да су ове године имали и од града Бијељине подстицај од 25 фенинга.

Семберија је погодно подручје за производњу дувана, због чега су многи домаћини уложили доста новца и труда да би набавили савремену механизацију и сушаре.

Један од њих је и Драган Јовић из Средње Чађавице, који узгаја дуван од 1976. године, а за “Глас Српске” наглашава да је ово тежак и мукотрпан посао, а ове године пратиле су их временске неприлике на које су навикли.

 - Од садње до брања имали смо проблема, на њиви је увијек невоља. Производња дувана у Семберији има дугу традицију па ево и моја породица на овај начин пуни кућни буџет. Подстицаји су нешто што улива наду у боље сутра - рекао је Јовић.

Да од ове врсте производње многи дижу руке јер није рентабилна говори податак да је 2017. године откупљено 700 тона, више од три пута него ове године.

Принос и квалитет     

Чедо Готовчевић сматра да је ова година била специфична због временских неприлика, а садња дувана је каснила скоро два мјесеца.

- Због велике влажности нисмо могли ући у њиве па су радови каснили, све то проузроковало је и слабији раст биљака, а након тога у јулу имали смо сушни период. Овогодишњи принос умањен је за 30 одсто, иако смо мислили да би могао бити преполовљен. Ипак задовољни смо овогодишњим квалитетом дувана који је пуно бољи него лани - рекао је Готовчевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана