Производња дувана на издисају

Јована Ивановић
Производња дувана на издисају

БИЈЕЉИНА - Сјетва дувана у Семберији само што није почела, али је драстично поскупљење сировина и енергената донијело неизвјесност произвођачима, који ће ове сезоне скратити бразду.

Да је све мање и оних који одлучују да се баве овом врстом производње потврђују у бијељинском предузећу “Дуван”, које је годинама организатор производње дувана.

- Цијене ђубрива и гаса, који је незаобилазан у процесу сушења дувана, веће су и до 300 одсто у односу на прошлу сезону - каже за “Глас” директор “Дувана” Чедо Готовчевић.

Он истиче да скок цијена свих репроматеријала диктира теже услове за производњу него лани.

- Поскупљења су довела до тога да ћемо за овогодишњу производњу морати издвојити и до 40 одсто више новца, а истовремено ће број засијаних бразда бити мањи за 20 одсто - рекао је Готовчевић, додајући да је лани за један хектар требало издвојити 4.000 марака, а сада и до 6.000.

Како каже, неки произвођачи одустали су од овогодишње сјетве. 

- Ове године имамо 20 коопераната, што је за 50 одсто мање него лани. Процес уговарања биће отворен још неколико дана, те се надамо да ће уговорити сарадњу са још неким произвођачима - рекао је Готовчевић.

Међутим, постоји сумња да ни неке уговорене површине неће бити засађене, поготово у случају још већих поремећаја на тржишту нафте и гаса.

- Овогодишњу сјетву дувана произвођачи планирају да започну ове седмице, а материјал за производњу је спреман. Ипак, у случају још већих поремећаја производња ће бити спорна - казао је Готовчевић.

Слично каже и произвођач дувана из Бијељине Драго Дујковић, који је ове године производњу смањио за 50 одсто.

- Разлог је неисплативост, јер не могу покрити трошкове улагања. Радници, гас, нафта, ђубриво, све је поскупјело. Ако овако остане, догодине се неће ни сијати - каже он.

Иако је тешко, Дујковић ове године није сасвим дигао руке од ове производње у нади да ће доћи неко боље вријеме.

- Радимо надајући се неком бољитку, али вријеме није погодно за пољопривредне послове, посебно у производњи дувана - рекао је Дујковић.

Сличну бригу дијели и Бато Перић из Љељенче код Бијељине, који је за “Глас” казао да ће, уколико уз сва финансијска издвајања овогодишњи приноси не буду благородни, сљедеће године од овог посла одустати.

- И ове године сам размишљао да ли да се упуштам у производњу. Још ова година највјероватније, а сљедећа је питање - рекао је Перић.

Производњу дувана у БиХ годинама муче проблеми, о чему свједочи податак да се 1990-их година производило између 8.000 и 9.000 тона дувана годишње, док је у 2021. произведено мање од 400 тона.

Зарада

Прошлогодишње калкулације у бијељинском “Дувану” показују да је са хектара дувана произвођач имао зараду у износу од 148 марака.

- То је период када су цијене енергента за сушење и вјештачких ђубрива, као двије битне ставке, биле ниже за 200 одсто него сада, због чега сумњам у овогодишњу добит - рекао Чедо Готовчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана