Произвођачи ароније на мукама: Одустају од брања због лошег пласмана

Јана Кезић
Произвођачи ароније на мукама: Одустају од брања због лошег пласмана

БАЊАЛУКА - Иако аронију због многобројних љековитих својстава често називају најздравијом биљком на свијету, потражње за овим бобичастим воћем готово да ни нема, па поједини произвођачи ове сезоне род неће ни брати јер немају коме да га пласирају.

За аронијом која је позната и као “црна аронија” у протеклих неколико година владала је права помама, али сада је ситуација потпуно другачија и поједина поља под овим воћем зарастају у коров.

Таква слика влада и на плантажи породице Михајловић из Челинца, највеће у Српској.

- Имамо 7.000 садница, а аронију не беремо већ другу годину јер нема тржишта. Штета је што ово здраво воће пада у заборав - рекли су на овом имању.  Истакли су да су се борили на све начине, али, нажалост, нису успјели.

- У почетку смо се борили и трудили свим силама те организовали дане ароније и бавили се промоцијом. Међутим, нико нема слуха да нам помогне, ни ресорно министарство, али ни локална заједница – поручују са плантаже Михајловић.

Бећир Херцег из Новог Травника, који у селу Чакићи-Херцна на плантажи има засађено 1.200 садница, каже да је потражња лоша.

- Аронија подноси добро и сушу, али и воду, па је род на прошлогодишњем нивоу, чак мало и виши - рекао је Херцег. 

Додао је ове године очекују око пет тона плода, те истиче да берба почиње за неколико дана.

- Цијене су тек мало веће него лани, а минимална исплатива цијена је двије КМ по килограму и то на плантажи, али проблем је што нема озбиљних прерађивача да би то ишло како треба – казао је Херцег. 

Истакао је да они који се баве прерадом обично купују тону или двије, док остали узимају мање количине.

Аронија је, како каже, у односу на друго воће, поприлично скромна.

- Нема озбиљних штеточина, као што има малина или шљива, а највеће штеточине могу бити птице - рекао је Херцег.

С друге стране, на једној приједорској плантажи нису задовољни родом.

- Ове године убрао сам тек петину у односу на лани иако је квалитет бољи. Брзо сам то распродао јер јер било мало воћа, али чињеница је да је потражња за аронијом у односу на неке раније године никаква - рекао је произвођач из Приједора и додао да је литра сока од ароније 10 марака, док је килограм паковане ароније пет, а ринфузне четири марке. 

Благодети

Приче о великој заради изазвале су прије неколико година помаму за узгојем ароније, па су тако многа домаћинства умјесто традиционалних воћки посадиле аронију. Међутим, потражња је веома спласнула иако су према ријечима нутрициониста љековита својства ове биљке огромна.

Нутрициониста Драгана Лошић каже да аронија садржи високу концентрацију антиоксиданаса и витамина Ц, што помаже јачању имунитета, добра је код кардиоваскуларних обољења, код прехладе, али и дијабетеса. Додала је да је аронија богата и влакнима, а смањује и ризик од настанка рака дебелог цријева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана