Производимо врхунска, увозимо јефтина вина

Жељка Кокот
Производимо врхунска, увозимо јефтина вина

Бањалука - Домаћи винари производе све квалитетнија вина и остварују све боље извозне резултате, али су суочени са губитком нашег тржишта, гдје их гуше јефтина увозна вина и нелегалне винарије, у којима се пуне вина сумњивог квалитета.

Упркос сталном расту броја домаћих винарија и производног капацитета, увоз вина је још нешто више од три пута већи од извоза, иако је експорт пића богова у првих 11 мјесеци прошле године благо повећан у односу на исти период 2014. године. Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да смо на увозно вино за 11 мјесеци прошле године потрошили 20,22 милиона КМ или 2,3 милиона више у односу на исти период 2014. године. Највеће количине вина увезене су из Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Словеније. Извоз је истовремено вриједио 6,25 милиона, што је за 820.000 КМ више на годишњем нивоу.

Производња вина је једна од најперспективнијих грана привреде због повољних климатских услова и дугогодишње традиције, али произвођачи истичу да власти не чине много да би их заштитили. Истина, у Српској је у октобру прошле године ступио на снагу нови Закон о вину, којим су прописани начини производње, паковања и декларисања вина. Ипак, њиме неће бити ријешен проблем прекомјерног увоза.

Предсједник Удружења виноградара и винара источне Херцеговине и власник најуспјешније домаће винарије "Вукоје" из Требиња Зоран Обрен Вукоје каже да се у БиХ увозе мало квалитетна стона вина, која ниском цијеном уништавају домаће винаре, који производе најквалитетнија вина.

- Домаћа производња би без проблема могла подмиривати потребе нашег тржишта, када је у питању количина. Ми смо више него конкурентни и квалитетом, јер се мало увозе врхунска вина и требало би боље заштитити винаре, да би се боље позиционирали на тржишту - казао је Вукоје и нагласио да је примарни циљ винарије "Вукоје" освајање тржишта БиХ, на које пласира 70 одсто производње, док преостале количине извози на три континента.

Директор винарије "Тврдош" Тихомир Кудуз је казао да држава треба да заштити домаћу производњу од поплаве увозних вина слабијег квалитета, која негативно утиче на произвођаче вина и грожђа.

- Примјетан је тренд раста потрошње вина, али проблем је што се већином купују јефтина увозна вина, јер су домаћа врхунског квалитета знатно скупља. Ми не можемо рушити квалитет зарад цијене - рекао је Кудуз.

Подручје Херцеговине обилује плантажама на којима се производи грожђе врхунског квалитета, од којег се добија вино премијум квалитета, па винари не налазе интерес у производњи стоног вина.

- Мислим да би производња стоног вина тешко постигла успјех због увозних вина из Македоније, која располаже неограниченим количинама грожђа - сматра Кудуз.

Увоз вина за 11 мјесеци (милиона КМ)

2015. 20,22

2014. 17,92

Земље из којих смо највише увозили у 2015. (милиона КМ)

Србија        6,7

Хрватска    5,3

Македонија         3,2

Црна Гора 2,8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана