Производимо довољно уља, али близу 100 милиона КМ иде на увоз!

Данијела Бајић
Производимо довољно уља, али близу 100 милиона КМ иде на увоз!

БАЊАЛУКА - На тржиште БиХ у првом полугодишту ове године стигло је разних врста уља, масти и маргарина у вриједности од 98,95 милиона марака, што је за око 12 милиона КМ више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), од јануара до краја јуна ове године БиХ је увезла за 13,17 милиона килограма више уља и масти у односу на исти период лани, када је на домаће тржиште ових производа стигло 29,10 милиона килограма, за шта је издвојено 87,9 милиона марака.

Истовремено, према подацма УИО, БиХ је извезла за 9,29 милиона килограма више уља и масти него лани, када је на инострано тржиште пласирано 21,90 милиона килограма ових производа који су коштали  64,7 милиона марака.

Подаци УИО показују да је БиХ током ове године највише масти, разних врста, увезла из Хрватске и Италије, а уља из Србије и Украјине.

Када је ријеч о овим производима из Српске и ФБиХ, они су у протеклих шест мјесеци у највећој мјери завршавали на рафовима Србије, Црне Горе, Јордана и Турске.

Секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије при Привредној комори Српске Драган Шепа рекао је за “Глас Српске” да је компанија “Бимал” из Брчког лидер у продаји јестивог уља на домаћем тржишту.

- Уљарица у Српској имамо засијаних на око 10.000 хектара, а премија ресорног министарства износи 400 марака по хектару. Наши пољопривредници који производе уљарице, поготово у Семберији и Брчко дистрикту, су кооперанти привредног друштва “Бимал”, који откупљује за даљу прераду и произвоњу - рекао је Шепа.

Додао је да домаћа производња, заједно са компанијом “Бимал”, може довољно да произведе, како за потребе овдашњег становништва тако и за извоз на инострано тржиште.

Директорица “Агројапре” Доњи Агићи, које у својој понуди, између осталог, има и јестива хладно цијеђена уља, Нада Нешковић Раилић казала је да годишње произведу од 2.000 до 3.000 литара сунцокретовог уља.

- Заједно са класичним рафинисаним уљима и цијена хладно цијеђених је ишла ка доле. Задовољни смо потражњом за нашим уљима, јер осим што се могу употребљавати за исхрану, користе се и у козметичким производима  и слично - казала је Нешковић Раилић.

Додала је да њихови производи могу да се нађу у готово свим маркетима и продавницама здраве хране у Српској.

Директор месне индустрије “ЗП комерц” из Вршана код Бијељине Ђорђе Росић истакао је да се маст све мање производи, јер све товне свиње сада имају много мањи проценат масноће.

- Маст је генерално у дефициту у свим месним индустријама. Масти производимо у количинама које су потребне за наше тржиште и тренутно је има у свим нашим малопродајним објектима - казао је Росић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), БиХ је током прошле године извезла 51,80 милиона килограма уља и масти у вриједности од 133,08 милиона марака. Истовремено, из иностранства на домаће тржиште током прошле године стигло је 59,12 милиона килограма за шта је издвојено 169,27 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана