Производи у Русији, инвестиције у РС

Д. Келеч, Ж. Кокот
Производи у Русији, инвестиције у РС

Бањалука - Русија је један од најзначајнијих инвеститора и спољнотрговинских партнера РС, а сарадња би могла бити унапријеђена успостављањем организоване производње у Српској и њеним пласманом на тржиште регије Санкт Петербурга те инвестицијама руских фирми.

Могућности продубљивања сарадње размотрене су у петак на низу састанака челника Владе и привредника са делегацијом привредника из Санкт Петербурга.

Премијер РС Жељка Цвијановић рекла је да је детектовано много области у којима би сарадња могла бити ојачана.

- Разговарали смо на који начин је могуће повећати извоз пољопривредних и других производа из РС. Размотрене су могућности организоване и намјенски циљане производње за тржиште Санкт Петербурга - казала је Цвијановићева.

Предсједник Одбора за развој предузетништва и потрошачког тржишта Санкт Петербурга Елгиз Качајев истакао је да су заинтересовани за унапређење сарадње са РС.

- То се, прије свега, односи на индустрију. Спремни смо да формирамо повољније услове за бизнис из РС. Захвални смо РС због спречавања да БиХ уведе санкције Русији. То омогућава РС да њени предузетници заузму простор који је ослобођен због санкција које је ЕУ увела Русији. Постоје услови за инвестирање у енергетици, лакој и прехрамбеној индустрији - казао је Качајев.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да су Руси изразили интересовање за сарадњу у области прерађивачке индустрије и енергетике.

- Њихове компаније желе да инвестирају у енергетици, металској, машинској и дрвопрерађивачкој индустрији. Очекујем да ћемо за петнаестак дана имати први вид конкретне сарадње са представницима ремонтног завода из Севастопоља. Планирамо да наше фирме "Орао" и "Космос" у кооперацији са њима раде ремонт хеликоптера и мотора за хеликоптере - рекао је Ђокић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић казао је да постоји простор за пласман око 200.000 тона различитих производа годишње на руско тржиште и да се то углавном односи на воће, поврће, месо, млијеко и њихове прерађевине. Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић изјавио је да би Српска уз помоћ руских партнера могла кренути у проширивање капацитета у авио-саобраћају. Замјеник генералног директора петербуршке државне установе Градски туристички информативни биро Лев Кузњецов истакао је да је договорено да што прије буде припремљен споразум о туристичкој сарадњи.

Предсједник Привредне коморе РС Драгица Ристић рекла је послије разговора представника 35 домаћих фирми са руским привредницима да постоји значајно интересовање за сарадњу са обје стране, али да проблем могу бити количине и цијене, јер не постоји споразум о слободној трговини између двије земље.

- Највеће шансе за пробој на руско тржиште имају произвођачи воћа, поврћа и њихових прерађевина, дрвопрерађивачи и произвођачи намјештаја те обућари и кожари - казала је Ристићева.

Представник прњаворске фирме "Младекс пак" Младен Пратљачић каже да су Руси исказали интересовање за њихове производе и да преостаје да уговоре цијене. Делегација из Санкт Петербурга посјетила је и фирме "Витаминка" у Бањалуци и "Фармланд" у Новој Тополи код Градишке.

Разумијевање

Жељка Цвијановић је изразила захвалност Русији за висок ниво политичког разумијевања за дејтонску позицију РС.

- Односи РС и Русије су прави примјер партнерства у којем нема никаквог политичког или било каквог другог условљавања - казала је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана