Производе из Српске додатно контролишу

Тања Шикањић
Производе из Српске додатно контролишу

БAЊAЛУКA - Посједовање међународних стандарда квалитета предузећима из Републике Српске не обезбјеђује несметан извоз на тржиште Европске уније, јер и упркос таквим сертификатима, већина производа приликом уласка у друге земље пролази додатне анализе и контроле.

Произвођачи истичу да је то јасан знак да се извозници из Српске и даље не схватају озбиљно у иностранству, што ограничава цјеновну конкурентност домаћих производа на страним тржиштима, а самим тим утиче и на успјешност предузећа. 

Директор продаје у предузећу "Витаминка" Перо Марић каже да им је посједовање међународних стандарда квалитета ХAСAП и ИСО стандарда олакшало послове приликом извоза и преговора са партнерима, али да су, и поред тих сертификата, у многим случајевима "Витаминкини" производи приликом уласка у друге земље додатно контролисани.

- Очигледно се не вјерује сертификатима који долазе из БиХ, тако да крајња одлука о томе да ли ће наши производи бити додатно контролисани зависи од земље у коју извозимо робу - каже Марић.

Директор бањалучке "Мљекаре" Небојша Ристић каже да је неопходно ускладити мјере, када се ради о контроли приликом извоза производа из РС у друге земље.

- Некада те контроле и анализе робе приликом извоза могу да трају и по неколико мјесеци. Док год уговором између држава не буде регулисана област о стандардима квалитета, постоји могућност да се такве ствари дешавају - каже Ристић и додаје да финансирање додатних анализа приликом извоза веома често сноси сама фирма.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић каже да непризнавање сертификата квалитета од стране других земаља представља велики проблем извозницима из РС, те додаје да је у току ратификација споразума између БиХ и Србије којим је предвиђено да производи који посједују сертификате квалитета не подлијежу додатним контролама приликом увоза и извоза.

Таквим уговорима са другим земљама, како додаје, олакшала би се процедура око извоза производа из РС, односно стандарди квалитета које посједују фирме из Српске били би признати у другим земљама. 

Како истиче помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Милан Цвијић, предност постојања ЦЕ знака на производу је у томе што је том производу омогућено слободно кретање на тржишту ЕУ и у неким другим земљама.

- То значи да се производ пушта у продају или употребу без додатних националних испитивања. Земље чланице не могу на својој територији забранити, ометати или ограничавати продају производа који има ЦЕ знак, осим ако одредбе директиве нису правилно примијењене или постоји одређени ризик који није обухваћен примијењеном директивом - каже Цвијић, додајући да је ЦЕ знак стављен на производима 17 предузећа.

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС у протеклих шест година, с циљем увођења ISO стандарда и CE знака, у виду помоћи малим и средњим предузећима на основу јавних позива бесповратно је додијелило 2,42 милиона марака, а кроз подршку овог програма 353 предузећа су добила међународне сертификате.

Стандрарди

Према подацима Привредне коморе РС, 668 предузећа у Српској посједује међународне стандарде квалитета.

- То је знатно више у односу на период прије пет година, када је у Српској постојало свега педесетак предузећа која су посједовала поменуте стандарде - каже Владимир Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана