Произведено више од 1.700.000 мегават часова електричне енергије

Срна
Произведено више од 1.700.000 мегават часова електричне енергије

Угљевик - Зависно предузеће "Рудник и Термоелектрана Угљевик" /РиТЕ/ а.д. Угљевик прошле године произвело је 1.752.352 мегават часова /МЊх/ електричне енергије, што је у нивоу Ребаланса плана за 2015. годину, са којом ово предузеће учествује у производњи "Електропривреде Републике Српске" са 32 одсто.

Наведену производњу електричне енергије пратила је редовна и континуирана производња угља и откривке и то у количини од 2.030.832 тона угља и 9.375.006 метара кубних откривке, што је такође у нивоу Ребаланса плана за 2015. годину.


У образложењу уз финансијске извјештаје Зависног предузећа Рите Угљевик за 2015. годину наводи се да су реализоване инвестиције у износу од 37 милиона КМ.

Губитак у пословању Предузећа у 2015. години износи 18.240.293 КМ и није посљедица неизвршења производних задатака у области производње електричне енергије, угља и откривке.

Основни разлози исказивања губитка у пословању су повећање обавеза по основу издвајања за Фонд солидарности у укупном износу од 5,8 милиона КМ и то по основу Закона о кориштењу природних ресурса у сврху производње електричне енергије у износу од 5,3 милиона КМ и по основу посебног доприноса за солидарност на терет послодавца у износу од 0,5 милиона КМ, при чему исто није признато у продајној цијени електричне енергије, резервисање за отпремнине приликом одласка у пензију и јубиларне награде са 31. децембром 2015. године у износу од 2,2 милиона КМ.

Затим резервисање средстава и исправка потраживања по основу судских спорова са 31. децембром 2015. године и то за "Сицо анд цомпанy" Бијељина у износу од 2,5 милиона КМ и "Континентал" Угљевик у износу од 2,3 милиона КМ, односно укупно резервисање по основу судских спорова у износу 4,8 милиона КМ.

Основни разлози исказивања губитка у пословању су и активирање основних средстава по основу набавки и реконструкције, што је резултирало повећањем амортизације у износу од 2,5 милиона КМ, што није признато у продајној цијени електричне енергије и негативне курсне разлике по основу ино кредита у износу од 1,7 милиона КМ, а највећим дијелом по основу промјене курса јена по основу кредита за одсумпоравање.

РиТЕ Угљевик дјелује у саставу Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске" Матично предузеће, а.д. Требиње, гдје остварује своје техничко-технолошке функције, инвестиционе, организационо-правне и економско-финансијске функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана