Произведен први српски електромобил

Глас Српске
Произведен први српски електромобил

КРAГУЈЕВAЦ - У крагујевачкој "Застави" произведен је прототип путничког возила на електрични погон на платформи аутомобила "Застава 10", а возило ће моћи да развије брзину од 120 километара на час и да са једним пуњењем батерија пређе стотину километара, јавио је Танјуг.

Генерални директор "Заставе" Зоран Радојевић казао је да је забрињавајуће стање у области заштите животне средине наметнуло потребу развоја аутомобила са електричним погоном.

- На реализацији овог пројекта радио је тим експерата крагујевачке "Заставе" и за сада се ради више о експерименту, него о прототипу - рекао је Радојевић и додао да ће бити потребно неколико година да се створе услови за серијску производњу ових возила.

Истакао да је вожња од Крагујевца до Београда возилом на електро погон, кошта стотину динара.

Радојевић је објаснио да су тај пројекат реализовали тако што су направили један аутомобил у који су уграђене компоненте, односно батерије, мотор и управљачки систем од кинеског произвођача, са којим су, као струковно удружење инжењера, склопили уговор о пословно-техничкој сарадњи.

Додао да сада слиједе путна испитивања и возне карактеристике аутомобила на електрични погон, а за петнаестак дана аутомобил ће бити и промовисан.

- Наш предлог је да се даљи развој тог аутомобила пребаци у групу "Застава возила" у Транзиоциони центар у реструктурирању и ако тај развој успе, да се уђе у производњу тих нискобуџетних електровозила и да се запосле људи који нису нашли место у предузећу "Фијат аутомобили Србија" - рекао је Радојевић.

Он је подсјетио да је у фабрици "Застава аутомобили" прије двије године направљен "југо" на електрични погон, али је тај пројекат прекинут због доласка "Фијата" у ту крагујевачку фабрику аутомобила.

Aутобуси

Зоран Радојевић је најавио да би у скорији вријеме могли да се створе услови за даљи развој возила на електрични погон и то не само путничких већ и аутобуса, на чијој изради би радили инжењери из "Заставе". Казао је да би се производњом ове врсте возила бавила група "Застава возила" уколико би била подржана од стране надлежних институција у држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана