“Проинтер”: Новчана и стручна помоћ за 53 микро-бизниса

Срна
“Проинтер”: Новчана и стручна помоћ за 53 микро-бизниса

БАЊАЛУКА - Власници 53 микро-бизниса која су претрпјела штету у пословању због епидемије вируса корона, добили су данас у Бањалуци новчану и стручну подршку у оквиру пројекта “Микро значи више” који је покренула компанија “Проинтер ИТСС” уз техничку подршку Подручне привредне коморе Бањалука.

Заједничка стручна комисија коју су, уз “Проинтер” и Привредну комору, чинили и представници Министарства привреде и предузетништва, одлучила је да новчану помоћ добије 48, а стручну помоћ у виду ИТ рјешења пет микро предузећа.

Због изузетно великог интересовања и бројних пријава за помоћ, одлучено је да по 5.000 КМ добију четири предузећа, девет по 3.000 КМ, а остали по 2.000 КМ.

Укупан Фонд за новчану помоћ са првобитно планираних 100.000 КМ повећан је на 117.000 КМ, како би што више предузетника могло да добије неопходну подршку за наставак пословања. Такође, 10.000 КМ биће уложено за стручну помоћ, односно ИТ рјешења.

Директор “Проинтера” Бојан Вујић рекао је да је, судећи према реакцијама привредника, ова помоћ дошла у правом тренутку.

“Као компанија нисмо имали дилему да ли треба да се укључимо и да на неки начин помогнемо микробизнисима од којих већина није радила дуже од два мјесеца. Повећали смо фонд за помоћ, а помоћи ћемо 48 микро бизниса с тим а да ћемо 10.000 КМ усмјерити према ИТ рјешењима за веб сајтове за компаније које су изразиле потребу за таквим видом помоћи”, рекао је Вујић новинарима у Бањалуци, након уручења помоћи власницима микро-бизниса.

Вујић је навео да ће се у овој компанији потрудити да пројекат “Микро значи више” буде настављен.

Он је рекао да и “Проинтер” и друге фирме добијају послове у јавним институцијама.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је комора заједно са “Проинтером” креирала ову кампању, те додао да је она значајна за мала микро друштва с обзиром да у Српској око 78 одсто провредних друштава, 7.800 компанија је у статусу микро компанија које имају мање од 10 запослених радника.

Он је навео да у оквиру тих компанија око 5.500 њих или 55 одсто остварују приходе мање од 500.000 КМ.

“Ако ту додамо још да имамо око 22.000 самосталних предузетника онда долазимо до тога да у економији Српске превладавају микро компаније које су за вријеме пандемије вируса корона претрпјеле велике губитке и многе од њих без помоћи државе, односно Владе Српске и ове помоћи Проинтера не би могле да одрже пословање”, рекао је он.

Рачић каже да је буџет 100.000 КМ од “Проинтера”, а да је поред техничке подршке Подручна привредна комора Бањалука средства која су била планирана за промоције, едукације и сајмове у износу од 17.000 КМ преусмјерила у овај пројекат и на тај начин га подржала.

Свјетлана Дабић из школе енглеског језика “Англиа” из Бањалуке захвалила је на помоћи додавши да је идеја солидарности и друштвене ангажованости веома важна свима.

“То бисмо требали развијати и његовати и укључити се у то колико можемо. Ми као школа покушавамо код наших полазника да развијемо тај осјећај солидарности. Овај пројекат нам много значи. Средства која смо добили планирамо да уложимо у развој нашег пословања, креирањем дигиталних учионица. Желим да се захвалим у име особља школе Англиа и наших полазника који ће користити опрему, коју ћемо им од добијених средстава омогућити. Слоган је Микро значи више, а ја бих рекла - солидарност значи више”, истакла је она.

Дабићева је додала да је “Англиа” добила 5.000 КМ, с обзиром на то да има девет запослених радника.

Милица Матавуљ из стоматолошке амбуланте “Стардент” Градишка похвалила је пројекат, јер, нагласила је, осим финансијске подршке која много значи у овом тешком периоду, даје вјетар у леђа да још боље послују, и да својим радницима пруже боље услове раде, а пацијентима још бољу услугу.

“Средства од 3.000 КМ која смо добили уложићемо у едукацију или у куповину опреме која ће помоћи да усавршимо услове рада”, навела је Матавуљева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана