Програм Доситеј најбољи у централној и источној Европи

Aгенције
Програм Доситеј најбољи у централној и источној Европи

Бањалука - Директор технологија "Мајкрософта" за централну и источну Европу Дејан Цветковић рекао је да Република Српска има једно од најквалитетнијих рјешења у области образовања – електронско учење путем програма "Доситеј", јавиле су агенције.

- То је нешто што у земљама централне и источне Европе готово да не постоји - рекао је Цветковић током посјете Бањалуци и додао да о овом програму треба говорити у сврху промоције и Републике Српске и јавног сектора Српске који, као је истакао, очегледно даје велику подршку развоју информационих технологија, што није чест примјер у региону.

Програм "Доситеј", који промовише интерактивно учење помоћу информационо-комуникационих технологија, наишао је и на позитивне оцјене на конференцији "Едукације и кориштење информационих технологија" одржаној прошле седмице током Свјетског образовног форума у Лондону.

"Доситеј" предвиђа опремање рачунарима свих основних школа у Републици Српској, као и набавку лаптоп рачунара за наставнике, те у зависности од специфичности школа, набавку сервера, мрежне и комуникационе опреме.

Током прве фазе реализације пројекта у 2012. години опремљено је 65 основних школа у Републици Српској.

Школе су добиле опрему и рачунаре за кориштење у настави и лаптопе за наставнике.

Опремљено је 408 е-учионица, односно испоручено је 10.200 рачунара за ученике.

Послије испоруке опреме, Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са бањалучком компанијом "Ланако", организовало је обуку за наставнике за кориштење ове опреме у настави.

Вриједност пројекта је 4,5 милиона евра, а средства су обезбијеђена из кредитних средстава Владе Србије.

Министарство просвјете и културе планира наставак програма "Доситеј" у овој години и даље опремање рачунарима основних школа у Републици Српској, као и обуку наставника за примјену информационих технологија у настави.

Раније је ресорно министарство провело програм информатичког оспособљавања наставног и ваннаставног особља у основним и средњим школама у Републици Српској с циљем повећања нивоа њихове информатичке писмености и оспособљености, односно унапређења кориштења информационих технологија у наставном процесу ради остваривања што квалитетнијег васпитно-образовног рада.

Сви наставници су успјешно завршили обуку и већ користе стечена знања у наставном процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана