Програм “Акцелератор” Развојне агенције РС: Дођу са идејом, оду са пословним планом

Јана Кезић
Програм “Акцелератор” Развојне агенције РС: Дођу са идејом, оду са пословним планом

БАЊАЛУКА - Захваљујући програму “Акцелератор” Развојне агенције Републике Српске почетници у послу и ове године добиће могућност да своје иновативне идеје претворе у пословну активност.

У Развојној агенцији РС кажу да у оквиру двомјесечног програма учесници добијају бесплатну обуку, током које стичу знања и вјештине потребне за пословни успјех.

- Почетници у бизнису добиће савјетодавну подршку ментора са предузетничким искуством и знањем из одређених области те новчане награде за најуспјешније пословне идеје. Неће изостати ни подршка при проналаску додатних извора финансирања и повезивање са потенцијалним партнерима у земљи и иностранству те многе друге погодности - навели су у Развојној агенцији Српске.

Директор ове агенције Маринко Ђукић рекао је за “Глас Српске” да програм реализују у сарадњи са локалним развојним агенцијама, локалним заједницама, Заводом за запошљавање РС и научним институцијама.

- Поносни смо што су сви они препознали наш рад и то колико је заправо значајно да удружимо снаге како бисмо будућим предузетницима пружили максималну подршку да покрену и обезбиједе посао себи, члановима своје породице, али и да запосле друге - рекао је Ђукић. Од 2018. године, када су пилотирали два програма у Бањалуци и Приједору, до данас, како каже, реализовали су укупно седам таквих програма широм Српске.

- Програм је успјешно завршио 101 полазник, за које смо осим едукације и менторинга обезбиједили и 50 финансијских и нефинансијских награда, вриједности скоро 100.000 КМ - рекао је Ђукић. Објаснио је да се кандидати могу пријавити као самостални подносиоци или као тим те да иста особа не може бити члан два тима.

Прошлогодишњи побједник “Акцелератора” одржаног у Требињу Душко Лечић са пословном идејом “Производња соларних система за гријање” освојио је прву награду у вриједности од 3.500 КМ.

- Овај програм је заиста одличан и сматрам да их треба још, а све с циљем промоције предузетништва - рекао је Лечић. Идеју одраније, како каже, разрадио је захваљујући програму, када је све “ставио на папир”.

- “Акцелератор” ми је помогао да дефинишем неке ствари и да се мало озбиљније позабавим цијенама репроматеријала и трошкова производње. Тренутно сам у фази израде прототипа, а добио сам и помоћ од града за самозапошљавање и искористио знања која сам стекао у том програму за израду бизнис плана - рекао је Лечић.

Ивана Вукмановић, која је у Источном Сарајеву лани освојила другу награду вриједности у од 3.000 КМ за пословну идеју “Производња дјечије и беби одјеће 'лив'“ казала је да су јој искуства из “Акцелератора” много помогла у даљем пословању.

- Ментори и професори су нам пренијели знање и указали на недостатке што се тиче пословног плана - казала је Вукмановићева и додала да она сада има бутик у Лукавици и да успјешно послује.

Јавни позив

Маринко Ђукић каже да су прошле седмице објавили нови јавни позив за “Акцелератор”, програм који ће бити реализован у Источном Сарајеву, а рок за пријаву је 18. април.

- Објављен је јавни позив за нови “Акцелератор”, програм који ћемо реализовати и у Требињу, а рок за пријаву је 26. април - рекао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана