Прогнозе Централне банке БиХ: Стагнација у свим секторима, снажнији опоравак тeк 2022.

Срна
Прогнозе Централне банке БиХ: Стагнација у свим секторима, снажнији опоравак тeк 2022.

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ очекује снажан пад економске активности у 2020. години, а стагнација ће се осјетити у свим секторима друштва и економије, те се у наредне двије године не очекује раст реалног БДП-а изнад три одсто.

Овако умјереним стопама раста достизање преткризног нивоа економске активности очекује се најраније 2022. године, наведено је у другом кругу пројекција кључних макроекономских агрегата за период 2020-2022. година, који је објавила Централна банка БиХ.

Претходна пројекција снажнијег опоравка у 2021. години је помјерена за крај пројекцијског периода, првенствено због интензитета другог таласа пандемије, али и слабијег од очекиваног ефекта владине потрошње на економску активност у земљи током ове године.

У текућој години се очекује како ће једино раст државне потрошње донекле ублажити смањење укупне економске активности, док ће све остале компоненте бруто друштвеног производа биљежити значајан пад.

У саопштењу Централне банке истакнуто је да се усљед неповољних кретања на тржишту рада, пада ино-дознака, смањене кредитне активности, те смањења потрошачког оптимизма, очекује снажан пад личне потрошње у 2020. години.

- Једино у случају ове компоненте агрегатне потрошње не очекује се повратак на преткризни ниво до краја 2022. године - наведено је у саопштењу.

У 2021. и 2022. години очекује се раст значаја инвестиција у генерисању бруто друштвеног производа, под претпоставком одржавања континуитета јавних инвестиција, а у складу са трендовима у реалној економији, блаже јачање инфлаторних притисака очекује се тек од наредне године.

Објављивање наредног круга средњорочних макроекономских пројекција Централне банке БиХ за период 2021-2023. година планирано је за мај 2021. године.

У наредним објавама, тренутне пројекције за 2021. и 2022. годину могу бити подложне снажнијим ревизијама уколико се епидемиолошка ситуација не побољша до краја првог полугодишта наредне године и уколико негативни ефекти на економску активност у главним трговинским партнерима буду знатно лошији у односу на пројекцијске претпоставке Централне банке, наведено је у саопштењу.

Пројекције могу бити кориговане и на више уколико се епидемиолошка ситуација, због проналаска вакцине, знатно побољша у земљи и свијету, већ у првом полугодишту, што би резултирало бржим опоравком туристичке и везаних дјелатности.

Пројекције могу бити кориговане на више и уколико се интензивирају јавне инвестиције и проведу неке од дуго најављиваних структурних реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана