Профит “Њујорк тајмса” увећан седам пута

Танјуг
Профит “Њујорк тајмса” увећан седам пута

Нјујорк - Амерички дневник “Њујорк тајмс” саопштио је данас да је у првом овогодишњем кварталу остварио седмоструки раст профита, углавном захваљујући продаји регионалних новина и удјела у спортског групацији “Њу Ингланд”.

Компанија, у чијем су власништву “Бостон глоуб”, “Интернешнел хералд трибјун” и сајт Абоут.цом, поред главног листа “Њујорк тајмс”, навела је да је у првом кварталу 2012. остварила нето профит од 42,1 милиона долара, или 28 центи по акцији, у односу на 5,4 милиона или четири цента по акцији из истог периода лане, пренела је агенција АФП.

Готово 70 одсто профита остварено је јануарском продајом групације “Риџнал медиа груп”, коју чини 16 листова и која је донела 140 милиона долара готовине.

Укупни приходи су у првом кварталу смањени за 0,3 одсто на 499,4 милиона долара, под притиском пада прихода од 23,1 одсто у интернет пословању групације “Абаут”.

“Тајмсова” филијала “Њуз медиа груп” остварила је раст прихода од 1,3 одсто.

Приходи од реклама су, са друге стране, смањени за 8,1 одсто. Као и остали амерички листови, “Њујорк тајмс” је суочен са падом прихода од реклама у штампаном издању, као и падом продаје, будући да се читаоци окрећу бесплатним новинама на интеренту.

“Тајмс” је у марту 2011. почео да наплаћује пун приступ свом сајту НЏТимес.цом, а у октобру је лансирао интернет страницу “Бостон глоуба”, која је доступна искључиво претплатницима.

Предсједник и извршни директор компаније Артур Сулцбергер напоменуо је да се дигитална стратегија “Тајмса”, који је проширио своју базу корисника, исплатила. Он је навео да број корисника претплаћених на неки од дигиталних пакета компаније од 18. марта износи око 472.000.

“То је још једна потврда исправности наше дигиталне стратегије. Наши читаоци су прихватили дигиталну претплату и очекујемо да ћемо наставити успешно да послујемо у нашој другој години дигиталне претплате”, поручио је Сулцбергер.

Инвеститори су поздравили кварталне резултате, а вриједност акција компаније на њујоршкој берзи скочила је за 5,4 одсто на 6,44 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана