Профит ИНA-е мањи за 36,3 одсто

Глас Српске
Профит ИНA-е мањи за 36,3 одсто

ЗAГРЕБ - Хрватска нафтна компанија ИНA саопштила је да је у првом полугођу ове године имала добит 91 милион америчких долара, што је за 36,3 одсто мање него у истом периоду прошле године, јавила је Бета.

У финансијски резултат урачунат је и једнократни приход од издвајања предузећа Подземно складиште плина у вриједности од 497 милиона куна, у складу са уговором мађарског Мола, који има 47,2 одсто акција ИНA и Владе Хрватске, која је власник 44,8 одсто дионица.

"Значајан финансијски губитак из првог тромесечја 2009. године дјелимично је поправљен у другом тромјесечју захваљујући слабљењу америчког долара. Међутим, глобална рецесија праћена кредитном кризом одражава се на финансијску позицију компаније", наводи се у саопштењу.

ИНA је у првих шест мјесеци ове године имала приход од 9,4 милијарде куна (1,7 милијарди долара) од континуираног пословања, што је за 26,7 одсто мање него у истом периоду 2008, а од гасног бизниса забиљежила је губитак од 581 милион куна, што је за 11 милиона куна мање него лани.

У саопштењу се наводи да је количина деривата у малопродаји опала за 5,9 одсто, а просјечан промет по бензинској пумпи за 7,4 одсто. Приход је, упркос томе, повећан захваљујући већој маржи, а добит из тог сегмента пословања износио је три милиона куна (0,5 милиона долара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана