Профит Централне банке БиХ 30 милиона КМ

AA
Профит Централне банке БиХ 30 милиона КМ

Сарајево - Централна банка БиХ остварила је у прошлој години профит од 30 милиона марака, а од тога је у буџет пребачено око 18 милиона КМ, рекао је јуче гувернер Централне банке Кемал Козарић.

Он је на годишњој конференцији банке рекао да је Централна банка од 2004. до 2013. године имала профит од око 728 милиона КМ, те да је 60 одсто тог износа пребацила у буџет.

Истакао је да се спољни дуг БиХ повећава из године у годину и да је са 4,24 милијарде из 2008. порастао на прошлогодишњих 7,4 милијарде КМ.

- Минус банкарског сектора лани је износио 36 милиона КМ јер је пет банака остварило негативан резултат - казао је Козарић и додао да неквалитетни кредити износе око 15 одсто укупних зајмова и да је то можда највећи проблем за банкарски сектор.

Говорећи о аранжману са Међународним монетарним фондом Козарић је рекао да он није прекинут.

- Нова сједница директора ММФ-а требало би да буде 25. априла уколико се власти БиХ изјасне до тада - појаснио је Козарић.

Вицегувернер Централне банке Радомир Божић је рекао да приходи и финансијски резултат банке највећим дијелом зависе од прихода остварених управљањем и инвестирањем девизних резерви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана