Профит Централне банке 35,4 милиона

Марина Чигоја
Профит Централне банке 35,4 милиона

Бањалука - Централна банка БиХ остварила је прошле године добит од 35,41 милион марака, што је за 5,32 милиона више у односу на претходну годину.

У финансијском извјештају Централне банке наведено је да су оперативни приходи банке износили 68,83 милиона марака и повећани су за 7,5 милиона у односу на 2013. годину. Раст, али много мањи забиљежен је и код оперативних трошкова, који су лани износили 33,42 милиона, док су годину раније били 31,24 милиона марака.

Гувернер Централне банке Кемал Козарић рекао је јуче да је од прошлогодишње добити банке у буџет институција БиХ уплаћен 21 милион марака.

- Прошлу годину смо завршили са доста добрим резултатима. Наш свеобухватни добитак у пословању износио је 139,9 милиона КМ, а то смо постигли инвестирањем. Банка је радила у лошем окружењу, али је и поред тога од 2008. до 2014. године остварила кумулативни профит од 470 милиона и од тог износа институцијама БиХ пребацила 284 милиона КМ - казао је Козарић.

Према подацима Централне банке нето добит банкарског сектора БиХ лани је износила 167 милиона, а грађани у банкама чувају око осам милијарди КМ. Говорећи о макроекономским показатељима БиХ, Козарић је нагласио да је лани остварен раст бруто домаћег производа (БДП) од 0,7 одсто.

- То је доста мање од процјене, али су на пад утицале поплаве - казао је Козарић и додао да је у БиХ прошле године први пут забиљежена дефлација која је износила 0,9 одсто.

Истакао је да БиХ тренутно има највишу стопу незапослености у региону и да она износи око 27 одсто.

- Очекујемо ове године повећање БДП-а и смањење незапослености за 0,5 одсто. Ту пројекцију заснивамо на податку да су све владе формиране, а обично прву годину користе за испуњавање обећања па се надамо да ће економија бити у првом плану - истакао је Козарић.

Вицегувернер Централне банке за администрацију и финансије Ернедина Бајрамовић истакла је да су направили знатне уштеде у администрацији и да су од 2011. године запослили само двије особе.

 

Монетарно злато

Централна банка БиХ монетарно злато држи на рачуну у банци у Швајцарској кредитног рејтинга ААА, а физички је лоцирано у трезору  енглеске централне банке. Вриједност монетарног злата на крају прошле године износила је 182,75 милиона марака и повећана је у односу на 2013. када је износила 164,14 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана