Продужен рок за фискализацију

Тања Милаковић
Продужен рок за фискализацију

БAЊA ЛУКA - Пореска управа Републике Српске јуче је продужила рок за фискализацију треће групе пореских обвезника до 15. августа ове године.

Рок је продужен на основу измјена Правилника о динамици фискализације у РС.

Продужење рока за фискализацију треће групе пореских обвезника дошло је дан прије истека званичног рока јер на тржишту нема фискалних каса, које технички могу да подрже промет ових обвезника, тако да ниједан обвезник из те групе није могао поднијети захтјев за иницијалну фискализацију.

Према сазнањима Пореске управе Републике Српске, Комисија за фискализацију још није додијелила сертификат ни једном од овлашћених произвођача фискалних каса.

- Због тога ће даљи поступци Пореске управе у вези са фискализацијом треће групе пореских обвезника зависити од Комисије - рекао је в. д. директора ПУРС-а Миле Баника.

Истакао је да се у ову групу пореских обвезника убрајају лица која обављају дјелатност трговине на велико, услуга између обвезника ПДВ-а у БиХ, те услуга према иностраним купцима и услуга здравствених установа.

- Трећа група броји укупно 15.413 пореских обвезника. Важно је напоменути да се до сада поднесени захтјеви пореских обвезника, чија је основна дјелатност регистрована у поменутој групи, искључиво односе на обављање њихових пратећих дјелатности из прве и друге групе - казао је Баника.

У Министарству финансија раније су рекли да је због специфичности треће групе пореских обвезника било потребно урадити одређене нормативне измјене, чиме су испуњени услови за почетак завршне фазе процеса фискализације.

- Сада произвођачи фискалних система треба да произведу систем адекватан за регистровање промета ове групе обвезника. Тако да од њих зависи којег момента ће се фискални системи за трећу групу обвезника наћи на тржишту - казали су ресорном министарству.

Поједини произвођачи фискалних система потврдили су да је тестирање одговарајућих каса, односно штампача завршено.

- Уколико Комисија за фискализацију наредних дана не укаже на евентуалне замјерке уређаја, добићемо сертификат и за десетак дана штампач би се већ могао наћи на тржишту - кажу произвођачи.

Баника

Миле Баника је истакао да се до сада фискализовало укупно 33.625 пореских обвезника.

- Од 10.780 пореских обвезника друге групе, 5.063 нису поднијела захтјеве за иницијалну фискализацију - додао је Баника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана