Продужен репрограм кредита до краја 2011.

Марина Чигоја
Продужен репрограм кредита до краја 2011.

БAЊAЛУКA - Управни одбор Aгенције за банкарство Републике Српске продужио је до краја 2011. године Одлуку о привременим мјерама за репрограм кредитних обавеза физичких и правних лица у банкама, с циљем ублажавања негативних ефеката свјетске економске кризе, потврдила је "Гласу Српске" директор Aгенције Славица Ињац.

- Интересовање за репрограм кредита било је велико и због тога је ова Одлука и продужена до 31. децембра идуће године - казала је Ињац.

Aгенција за банкарство РС донијела је крајем прошле године Одлуку о привременим мјерама за репрограм кредитних обавеза физичких и правних лица, чиме су олакшани услови отплате зајмова. Овим није била угрожена стабилност и безбједност банака и банкарског сектора у цјелини.

Према Одлуци Aгенције за банкарство, банка може на захтјев физичког или правног лица репрограмирати све његове кредитне обавезе, под условом да клијент није каснио у измиривању обавеза дуже од 90 дана.

Прекорачење по текућем рачуну, додаје се у Одлуци, не може бити предмет репрограма.

- У поступку реструктурисања кредитних обавеза, банка може продужити крајњи рок за отплату кредита најмање за 12 мјесеци, чиме се смањују и рате кредита - наводи се у Одлуци.

Према извјештају Aгенције за банкарство о стању у банкарском сектору, у првој половини ове године репрограмирано је укупно 98,1 милион марака за 107 правних лица и 2,2 милиона марака за 342 физичка лица.

Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић рекао је да је само доношење ове Одлуке било веома значајно, како за привреднике тако и за физичка лица, те да ће и њено продужавање сигурно имати позитиван ефекат.

- Ово ће имати посебну важност у периоду смањене ликвидности предузећа. Из разговора са привредницима и банкарима знам да је интерес за репрограм био велики и нема разлога да тако не буде и у идућем периоду - казао је Видић.

ФБиХ

Aгенција за банкарство ФБиХ продужила је прије два дана рок за подношење захтјева за репрограм кредитних обавеза до 31. децембра 2011. године.

- Репрограмом, односно реструктурисањем кредитних обавеза, сматра се продужење крајњег рока за отплату кредита најмање 12 мјесеци чиме се смањују рате кредита - саопштено је из Aгенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана