Продавци у РС спуштају цијене аутомобила

Тања Ковачевић
Продавци у РС спуштају цијене аутомобила

БAЊA ЛУКA - Продаја нових и половних путничких возила ниже и средње класе у ауто-салонинима у Републици Српској, од почетка године, опала је за око 15 одсто, док је продаја премијум класе и привредних возила опала за чак 30 одсто. Да би продали аутомобил продавци су спремни на договор и спуштање цијене.

Игор Илић из "Aуто плуса" заступника за "хјундаи" возила рекао је да је у протеклих пет мјесеци продаја аутомобила пала за око 15 одсто, али да посљедњих дана има наговјештаја да се стање на тржишту аутомобила поправља.

- Од новембра прошле године увијек смо имали акције и одређене повољности, тако да се 90 одсто возила продаје по нижим цијенама. Да нисмо на овај начин изашли у сусрет купцима, продаја би, с обзиром на ситуацију и кризу, била знатно слабија - казао је Илић.

Он је и додао да у посљедње вријеме и банке помало "попуштају" и потенцијалним купцима лакше је да дођу до кредита, а највећа повољност је куповина возила на лизинг.

Шеф продаје у ауто-салону "Видовић", гдје се продају Фолксвагенова возила, Манојло Јаслар истакао је да продаја возила премијум класе, као и привредних возила опала за 30 одсто.

- Продаја класичних путничких возила није толико пала, тако да смо с обзиром на укупну ситуацију на свјетском тржишту аутомобила, задовољни продајом. Примјетан је и пад посјете ауто-салонима, али сектор продаје настоји да различитим акцијама и понудама привлачи клијенте - казао је Јаслар.

Игор Илић је казао да се стагнација осјети и када је ријеч о продаји половних аутомобила. Истиче да се и ту биљежи пад потражње и ниже цијене аутомобила за око 15 одсто.

Продавци половних возила на бањолучкој ауто-пијаци кажу да се већ крајем прошле године осјетио пад потражње за возилима.

- Спуштали смо и цијене да бисмо продали возила, међутим неки људи један аутомобил безуспјешно продају и више од осам мјесеци - прича један од трговаца возилима на пијаци и додаје да већина купаца само разгледа, а неколицина њих заинтересована је за замјену свог аутомобила за нови уз доплату.

Иако већина ауто-салона биљежи пад продаје, продавци кажу да у другој половини године очекују већу потражњу за возилима и бољу продаја, а поготово пред годишње одморе.

Преговарање

Већина ауто-салона, да би продала аутомобиле из своје понуде, спремају различите акције и погодности. Једна од интересантнијих понуда, коју нуде неке ауто-куће, јесте договарање са клијентом на лицу мјеста.

Европа

Продаја нових кола у Европи смањена је у мају 4,9 одсто, тринаести мјесец узастопно. Укупна продаја возила у Европи у пет мјесеци ове године смањена је 13,9 одсто, на 5,96 милиона јединица, у поређењу са истим лањским периодом, навело је Удружење које репрезентује 15 највећих произвођача возила на Старом континенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана