Продавци технике броје само рате

Драгана Келеч, Фото: Г. Шурлан
Продавци технике броје само рате

Бањалука - Продаја техничких производа у Републици Српској ове године мања је за око 30 одсто у односу на прошлу, а према ријечима трговаца, купци углавном узимају робу на рате, тако да пазара у готовини скоро и да немају.

За танак промет не могу се "окривити" ни више цијене, јер оне, како истичу трговци, већ неколико година стагнирају па узрок мале потражње за техником виде у све слабијој куповној моћи становника.

У предузећу "Техномаг" кажу да је продаја техничких производа током цијеле године била далеко слабија него лани.

- Продаја је опала минимално за 25 одсто. И оно што успијемо да продамо углавном је роба коју становници узимају на кредит, па отплаћују у ратама, тако да готово и немамо новца у готовини - рекао је шеф продаје предузећа "Техномаг" у Бањалуци Саша Милојевић.

Додао је да се од свих производа најбоље продају телевизори.

- Како је дошла јесен, тако је порасла једино продаја телевизора, који се углавном крећу по цијени од 500 до 800 марака. За оне скупље, од 1.000 и више марака, готово и да нема купаца - казао је Милојевић.

Слична ситуација је и у предузећу "Еуросплет", гдје промета има само када се роба узима на рате.

- Многи наши клијенти узимају робу на рате, што највише утиче на позитиван промет. Углавном се купују телевизори, и то од брендираних произвођача као што је "Самсунг", који у просјеку коштају око 590 марака - рекао је Раде Кондић из предузећа "Еуросплет".

Осим телевизора, према његовим ријечима, продају се и веш-машине и расхладни уређаји.

- Најбоље се продају веш-машине које се крећу око 380 марака, као и расхладни уређаји који у просјеку коштају 500 марака - додао је Кондић.

И у осталим продавницама широм Српске кажу да је продаја слабија за минимално 30 одсто него лани, те да се продајом могу "похвалити" само када је ријеч о телевизорима.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић сматра да није чудно то што је продаја технике опала, због тога што је прилив средстава у кућни буyет код чак 70 одсто домаћинстава у Српској слабији него претходних година.

- Многа домаћинства су увела рестрикције у своје трошкове, гдје нема простора за технику, већ само за основне животне намирнице - рекао је Петровић.

Поправка

У Покрету потрошача РС истичу да су многи становници због ниских плата приморани да поправљају своју стару техничку опрему, умјесто да купују нову.

- Код већине домаћинстава када се деси да се поквари телевизор, веш-машина или фрижидер, умјесто да се купи нови тражи се мајстор да се поправи стари, јер је то јефтиније - рекао је Петровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана