Продавци обавезни да пријаве квар касе

Далиборка Секулић
Продавци обавезни да пријаве квар касе

БAЊA ЛУКA - Иако су се од почетка процеса фискализације поједини трговци у Српској жалили на кварове фискалних уређаја, сервисери поручују да је број сервисираних каса незнатан у односу на укупан број продатих фискалних система.

У Пореској управи РС наглашавају да је сваки власник фискалне касе дужан да одмах пријави квар сервисеру, од којег је набавио касу, односно са којим је закључио уговор.

- Сервисер је дужан да у року од два дана од достављања захтјева обави сервисирање. Пореска управа не рјешава проблеме сервисирања и кварова фискалних система - рекла је портпарол ПУРС-а Мила Штркић.

Директор продаје предузећа "Aлф-ом", овлашћеног дистрибутера и сервисера фискалних уређаја произвођача "Микроелектроника" Бања Лука Слободан Сувајац, каже да су до сада имали око три одсто оправданих рекламација.

- Ово није велики проценат, ако узмемо у обзир да је у РС до сада укупно инсталирано око 30.000 система. Иако смо овлашћени дистрибутер и сервисер ових уређаја, не можемо утицати на квалитет и дизајн уређаја - рекао је Сувајац.

Он истиче да квалитет и функционалне карактеристике уређаја тестира лабораторија Електротехничког факултета у Бањој Луци и на основу тога издаје атест.

- На основу атеста министар трговине и туризма потписује одобрење за употребу одређеног фискалног система, а ми их као такве просљеђујемо крајним корисницима - објаснио је Сувајац.

Кварови на фискалним системима, осим уобичајених, каже Сувајац, често су проузроковани и нестручним руковањем корисника, иако "Aлф-ом" за своје клијенте организује обуку за рад са фискалним системима.

У Удружењу трговине, туризма и угоститељства Привредне коморе РС истичу да није било никакве конкретне иницијативе трговаца против сервисера.

- Проблеми са фискалним уређајима су појединачни проблеми између трговаца и сервисера, тако да не можемо рећи да постоји потреба за конкретним иницијативама Удружења по овом питању - рекла је предсједник овог Удружења Драгана Шобот.

Рачуни

У ПУРС-у кажу да је Законом о фискалним касама обавезно издавање рачуна од стране пореских обвезника чије су фискалне касе на сервисирању због квара. Обвезник је дужан да у том периоду издаје руком писани фискални рачун у два примјерка. Све писане фискалне рачуне обвезник је дужан да накнадно региструје и да одштампа фискалне рачуне у најкраћем року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана