Продајом шарана у прњаворском “Рибњаку” крпе старе дугове

Милијана Латиновић
Продајом шарана у прњаворском “Рибњаку” крпе старе дугове

ПРЊАВОР - Чишћење канала у прњаворском “Рибњаку” почело је јуче, а већ почетком идућег мјесеца услиједиће излов до 100 тона шарана како би продајом рибе обезбиједили новац за плате радницима који одржавају рибњаке од када је предузеће у стечају.

Рекла је то за “Глас Српске” стечајна управница “Рибњака” Наташа Косић појаснивши да прво чисте канал на ријеци Вијака, а потом ће чистити и на Укрини. Договорено је, додаје, да буду очишћени и зимовници код управне зграде.

- Првобитно смо одабрали фирму “МГ Минд”, међутим, нисмо успјели да потпишемо уговор јер су нам они доставили допис у којем наводе да тренутно не могу да раде тај посао те да немају расположиву механизацију, па смо се са предсједником Одбора повјерилаца договорили да узмемо сљедећу понуду која је стигла, а ријеч је о прњаворском предузећу “Кусић путеви” - рекла је Косићева.

Нагласила је да је рок за завршетак посла до краја ове седмице, додавши да би већ 1. октобра требало да започну припреме за излов.

- План је да буде изловљено од 70 до 100 тона рибе, углавном конзумног шарана. Потенцијалне купце већ имамо. Ангажовали смо петнаестак радника и набавили сву потребну опрему. Новцем од продаје рибе планирамо да исплатимо дио досадашњих дугова, односно плате радницима које чекају већ неколико мјесеци. Радићемо на одржавању “Рибњака” и настојати да покривамо текуће трошкове - нагласила је Косићева и додала да ће на овај начин обезбиједити дио средстава да могу пословати неко вријеме.

Истакла је и да је договорено да полицијске патроле дежурају поред рибњака док буду обављали излов како би све протекло у најбољем реду.

Начелник Прњавора Дарко Томаш рекао је за “Глас” да је већ након првог састанка са Косићевом стекао утисак да она има озбиљне планове са “Рибњаком” и да ће стечајни поступак тећи у неком нормалном правцу.

- Све ово што се тренутно ради у “Рибњаку” то и потврђује и увјерен сам да ће стечајна управница посао довести до краја - поручио је Томаш.

Прњаворски “Рибњак”, који је у стечају дуже од годину, доспио је у жижу интересовања јавности у јулу ове године, када се појавила информација да је угинуло више од пет тона рибе те да тој и околним локалним заједницама пријети еколошка катастрофа уколико птице и дивљач почну разносити угинулу рибу.

Имовина

Наташа Косић је рекла да настоји да “Рибњак” доведу у што боље стање док не виде шта ће бити са имовином.

- И даље имамо забрану продаје некретнина док не буде ријешен судски процес. Потписали смо полису осигурања, тако да је имовина осигурана - рекла је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана