Продаја возила пала за 30 одсто

Маријана Миљић
Продаја возила пала за 30 одсто

Бањалука - Продаја нових аутомобила у Српској у овој години опала је и до 30 одсто, док је потражња за возилима која су кориштена благо порасла раста.

У Ауто кући "Цитроен" у Бањалуци казали су да је ове године у односу на исти период лани продаја аутомобила опала и до 30 одсто.

- Продаја возила ове године код нас је варирала, али је примјетан пад у односу на исти период прошле године. Зависно од мјесеца до мјесеца продаја аутомобила је опадала од десет до 30 одсто - казали су у "Цитроену".

Додали су да нуде само нове аутомобиле, те да је најскупљи ауто који су продали ове године коштао око 65.000 КМ. У Ауто кући "Томић" у Бањалуци казали су да продаја стагнира.

- Аутомобиле највише купују институције, јер тако обнављају возни парк, док се остали одлучују да замијене возило тек онда када морају - казали су у овој ауто-кући.

Додали су да продају половна и нова возила, те да се због ниже цијене половњака купци углавном одлучују за њих.

Додају да има и оних ријетких купаца који издвајају новац за скупа возила, те наглашавају да је највреднији аутомобил који су продали ове године коштао око 130.000 марака.

У ауто кући "Дами" у Добоју истичу да је продаја нових аутомобила ове године драстично опала, док за половњаке увијек има заинтересованих.

- Нови аутомобили су скупи и тешко се могу приуштити са данашњом платом. Углавном се купују половњаци који коштају од 1.000 до 5.000 КМ - кажу у овој ауто-кући.

У ауто кући "Браћа Ђукић" у Дервенти, који продају кориштена возила до пет година старости, кажу да је продаја закључно са 30. јуном ове године у односу на исти период лани благо повећана. 

- Упркос томе што људи немају новца, купују половне аутомобиле. Углавном подижу кредит и да би дошли до  возила који кошта и до 3.000 КМ - казали су у овој ауто-кући.

Србија

Ауто-куће у Србији истичу да је продаја аутомобила пала на ниво из деведесетих година. Велики произвођачи затварају филијале и селе их у околне земље.

У Србији је ове и прошле године отпуштен велики број радника, а десетине дилера нових возила више не ради. У првој половини ове године продаја је на нивоу из деведесетих година, продато је тек 11.000 возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана