Продаја возила опала за половину

Марина Чигоја
Продаја возила опала за половину

БAЊA ЛУКA - Иако има малих помака, криза на тржишту аутомобила у РС још увијек не пролази, а пад у продаји, према ријечима продаваца, износи и до педесет одсто у односу на исти период прошле године.

Руководилац пословне јединице Aуто центар "Нешковић" Бања Лука Душан Шипка каже да се пад у продаји, у поређењу са прошлом годином, највише осјети код "Шевролеових" аутомобила, док је продаја "Опелових" модела остала на прошлогодишњем нивоу.

- Код "Опелових" возила у првих шест мјесеци ове године није забиљежен значајан пад, док се у посљедња два мјесеца и код њега осјећа негативан тренд продаје. Код "Шевролеа" продаја је ове године преполовљена - истакао је Шипка.

Када је у питању "Опел", најјефтинији модел је "корса" која се може купити за 22.000 марака, а најскупљи је најновији модел "инсигнија" који кошта 55.000 марака.

- Од "Шевролеа", најмањи и најјефтинији је "спарк" који кошта 11.750, а најскупљи "џип" чија цијена је 50.000 марака - рекао је Шипка.

Иако тренутно биљеже благи раст продаје, у "Aуди центру" Бања Лука кажу да је у односу на исти период прошле године ипак забиљежен пад продаје и то око 30 одсто.

- Најјефтинији модел кошта 35.000 марака, а најскупљи 280.000, који се најрјеђе и прода. Просјечна вриједност возила која се продају, када говоримо о премијум класи, је око 60.000 марака. Мјесечно продамо два до три ова модела - кажу у "Aуди центру".

Продавци истичу да су бројни разлози пада у продаји аутомобила, а главни је тренутна економска ситуација и немогућност добијања кредита.

- Осим тога, код људи постоји страх за инвестицију као што је аутомобил - кажу продавци.

У "Aутокомерцу", заступнику "Шкода" возила, истичу да су од почетка године продали око 150 аутомобила.

- И прошле године продали смо толико возила. Цијене се крећу од 15.700 марака, па навише - истакли су у "Aутокомерцу."

Половни аутомобили

Стагнација у продаји осјети се и када је ријеч о половним возилима, а продавци истичу да ни цијене ниже за двадесетак одсто нису повећале продају. На ауто-пијацама у Српској истичу да се крајем године осјетио пад потражње за возилима, а да ситуација није другачија ни данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана