Продаја смањена за 40 до 50 одсто

Марина Чигоја
Продаја смањена за 40 до 50 одсто

БAЊA ЛУКA - Тражња за техничким производима у Српској посљедњих мјесеци је пала за 40 до 50 одсто, а ни шест мјесеци послије укидања царине на ове производе у БиХ, они не појефтињују, већ им цијена расте.

Цијена веш-машина је од 580 па до 1.500 марака, фрижидера од 400 до 900, електричних шпорета од 380 па надаље.

У Комерцијалној служби трговинског предузећа "Зеус" потврдили су да је тражња пала за 40 до 50 одсто.

- Јако тешко је доћи до кредита и сасвим сигурно да је то у многоме утицало на пад тражње. Поред тога, велики утицај има сигурно и економска криза. Примјетно је да су људи опрезнији, па и они који имају новац усмјеравају га у неке друге канале - истичу у "Зеусу".

Додају да су неки производи посљедњих мјесеци поскупјели, али је истакла да је било и снижења цијена одређених производа.

- Укидање царина није ни нама донијело никакве погодности, јер нама добављачи нису снижавали цијене - кажу у "Зеусу"

Директор предузећа "Еуросплет" Саша Милановић је потврдио да је  "добар дио производа поскупио".

- Aудио и видео-техника, односно нови модели који су дошли у трећем и четвртом мјесецу имају боље карактеристике, али су и скупљи у просјеку пет до десет одсто. И остали производи су поскупјели, али тешко је прецизно рећи за колико - казао је Милановић.

- С обзиром на турбуленције на тржишту, тешко је изразити у ком проценту је тражња смањена, али сасвим сигурно је да је значајно смањена - казао је директор предузећа "Еуросплет" Саша Милановић. 

Додао је да укидање царина на техничке производе не утиче на њихову цијену, јер се мало уређаја, односно њихових дијелова, производи у ЕУ, те самим тим царина није укинута.

И у другим продавницама техничке робе су потврдили да је продаја значајно пала. 

Увоз

- Према подацима Управе за индиректно опорезивање, укупан увоз смањен је за 20 до 30 одсто, а увоз техничке робе смањен је више него што је просјек. Дакле, ако је просјечан пад увоза 20 одсто, пад увоза техничке робе је значајно већи од тог - нагласио је Саша Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана