Продаја некретнина у РС пала за 80 одсто

Драгана Келеч
Продаја некретнина у РС пала за 80 одсто

БAЊA ЛУКA - Продаја кућа и станова у Републици Српској ове године у односу на прошлу пала је за готово 80 одсто, а једино интересовање купаца влада за станове у старијим зградама, потврдили су у већини агенција за промет некретнинама.

Власница Aгенције "Еуроагент" из Бање Луке Сенка Гатарић-Василић каже да је продаја станова у овој години пала за више од 50 одсто.

- Интересовање купаца углавном се односи на станове у старијим зградама, чија се цијена креће од 1.600 до 2.000 марака по квадратном метру, у зависности од локације - рекла је Гатарић-Василић и додала да је најмања потражња за кућама.

- Продаја кућа у Бањој Луци ове године најлошија је до сада. Цијене се крећу од 50.000 до 400.000 марака, у зависности од локације и стања објекта - казала је Гатарић-Василић.

У агенцији за промет некретнинама "Елита" из Добоја кажу да је продаја кућа и станова драстично опала, првенствено због кризе.

- Иако је промет некретнина веома низак, грађевинци и даље држе исте цијене, што диктира и цијене станова. Квадрат стана у новијој градњи у Добоју креће се од 1.300 до 1.600 марака. Цијена је иста као и лани, али купаца нема - казао је власник "Елите" Новак Радојчић.

Наглашава да се у Добоју једино траже половни станови, чији квадрат кошта око 1.000 марака, те куће, чије су цијене на најнижем нивоу у посљедњих неколико мјесеци.

 - Кућа са приземљем и спратом површине од око 150 квадратних метара може се купити за 80.000 до 100.000 марака, у зависности од локације - додао је Радојчић.

У бијељинској агенцији "Кров" кажу да су цијене станова и кућа у овој општини ниже него лани.

- За квадратни метар стана у градском подручју треба издвојити од 1.200 до 2.000 марака - казала је Гордана Драганић из агенције "Кров" и додала да се ове године осјети благи пораст потражње кућа у односу на станове.

- Куће од 150 до 170 квадрата, у зависности од локације и стања у којем се налазе, коштају од 50.000 до 60.000 марака - казала је Драганићева.

Подстанари

У агенцијама за промет некретнинама у Српској кажу да је интересовање за закуп кућа и станова изузетно велико. Цијена станарине, истичу у агенцијама, зависи од локације и површине стана, а најскупље кирије су у Бањој Луци и Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана