Продаја некретнина кренула, цијене мирују

Марина Чигија
Продаја некретнина кренула, цијене мирују

БAЊA ЛУКA - Послије осмомјесечног затишја на тржишту некретнина у Републици Српској у јуну продаја станова, пословних простора и земљишта знатно је повећана, потврдили су у агенцијама за промет некретнина.

Власник агенције "Сензор" из Бање Луке Манојло Поповић рекао је да је од октобра прошле године до прије мјесец и по дана на тржишту некретнина владало затишје. Од прије мјесец дана, каже, кренула је продаја некретнина, "посебно зато што су се многи увјерили да цијене више неће падати".  

- Други разлог повећане куповине је тај што долазе наши људи из иностранства и купују некретнине. Када је у питању стара градња цијене се крећу између 1.700 и 2.100 конвертибилних марака, у зависности од спратности, величине, локације и опремљености стана. Станови на нижим спратовима су отприлике стотину марака јефтинији по квадрату од оних на вишим. Иста ситуација је и са мањим становима у односу на веће - казао је Поповић.

Разлог због кога је протеклих мјесеци дошло до затишја, према његовим ријечима, је тај што су са надолазећом свјетском економском кризом многи чекали пад цијена, који се и догодио, али није био драстичан као што се очекивало.

Када је ријеч о становима у новоградњи, њихова цијена се креће од 1.700 до 2.700 марака по квадратном метру. И она такође зависи од локације, спратности, опремљености...

- Најтраженије локације у Бањој Луци су центар, Нова варош и Борик - нагласио је Поповић.

Он је навео да су цијене станова у мањим општинама ниже за око 20 одсто у односу на Бању Луку.

С друге стране, станови у Србији и Хрватској су скупљи за 50 до 70 одсто у односу на Републику Српску.

Најскупљи градови у окружењу су Сплит, Загреб и Београд. Станови у Игалу у Црној Гори крећу се око 1.800 евра по квадрату, у Београду на Вождовцу око 1.700,  а у самом центру од 2.000 до 3.500 евра.

Власник агенције "Твико" из Требиња Васо Милић такође истиче да је у посљедња два мјесеца кренула продаја станова, кућа, земљишта а посебно пољопривредног.

- Највећи разлог за то је што наши људи из СAД-а, код којих је криза очигледно много израженија, овдје улажу како би заштитили свој новац и највише купују земљиште - истакао је Милић.

Он је додао да је највећа потражња за некретнинама изграђеним до деведесетих година, јер је, према његовим ријечима, то најквалитетнија градња.

- У посљедњих мјесец дана у самом центру продало се 25 станова и новоградње и староградње. Цијене се крећу од 350 до 2.000 марака по квадратном метру, док су пословни простори од 3.000 до 10.000 марака - нагласио је Милић.

Власница агенције "Еуроагент" Сенка Гатарић-Василић истиче да је интересовање за куповину знатно порасло, иако се, каже, још увијек не може похвалити значајним повећањем продаје.

- С обзиром на то да је вријеме годишњих одмора и да долазе наши људи из иностранства, интерес је заиста велики, мада се не могу похвалити великом реализацијом. Цијене су у односу на прошлу годину пале за десетак одсто, али оне већ дуже вријеме стагнирају. Станови у старој градњи се крећу од 1.800 до 2.000 марака по квадрату - нагласила је Гатарић-Василић.

Власница агенције "Марић некретнине" из Модриче Емилија Марић је потврдила да је у овој агенцији продаја почела првих дана јула.

- Цијене половних станова се крећу од 800 до 1.300 марака, а нових од 1.200 до 1.500 КМ - казала је Марићева.

С друге стране, у агенцији за промет некретнина "Кров" из Бијељине кажу да се стање није промијенило у односу на претходни период.

- Новог пада цијена није било, дакле, оне које су крајем прошле године пале и више се нису мијењале. Потражња такође још увијек стоји, барем код нас. Прошле године смо имали заиста пуно посла у овом периоду, док се сада људи много мање и интересују за куповину - нагласила је сувласница ове агенције Гордана Драганић.

Она је додала да је велики утицај на пад потражње имала економска криза и недостатак новца, односно тежи долазак до кредита.

Цијене некретнина које ипак продају, каже крећу се између 1.300 и 1.400 марака.

Цијене станова у ФБиХ, послије пада који је у протеклих неколико мјесеци износио и 30 одсто тренутно стагнирају. Иако су предвиђања говорила да ће цијене још падати, евидентно је да су власници некретнина одлучили да је ово граница испод које не желе ићи, преноси сарајево-џ.цом.

Ипак, ни ниже цијене нису подстакле раст потражње и продаје станова. Разлози за то леже у немогућности потенцијалних купаца да у банкама обезбиједе новац за куповину стана.

Свијет

Када су у питању свјетске метрополе најскупљи квадрат стана је у Лондону гдје кошта 27.000 евра а најјефтинији је у Каиру гдје се цијене станова по квадрату крећу око 400 евра.


Град  
цијене
Бања Лука  од 1.700 до 3.000
Сарајево од 2.200 до 3.000
Београд од 2.300 до 7.000
Подгорица од 2.900 до 3.000
Загреб од 2.600 до 5.200

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана