Продаја хале добојске творнице “Енергоинвест нови” излазница из зачараног круга

Данијела Бајић
Продаја хале добојске творнице “Енергоинвест нови” излазница из зачараног круга

ДОБОЈ - Творница нисконапонске опреме “Енергоинвест нови” (ТННО) у стечају из Добоја понудила је на продају некретнину вриједну више од милион марака да би измирила неисплаћене обавезе и тако изашла из зачараног круга дуговања.

Продаја преостале имовине овог стечајног дужника планирана је 23. јануара 2024. године, када ће у 12.30 часова у просторијама Окружног привредног суда у Добоју бити отваране коверте, а купац који понуди највишу цијену за халу, која се простире на 1.479 квадрата са земљиштем површине 2.373 квадрата, имовину преузима по принципу “виђено-купљено”, без права на накнадне рекламације.

Како је наведено у огласу, имовина стечајног дужника продаје се по процијењеној вриједности некретнине у износу од 1,015 милиона марака, а понуде испод 60 одсто од процијењене вриједности неће бити разматране.

Стечајни управник предузећа “Енергоинвест нови” Светлана Поповић истакла је за “Глас Српске” да би уновчењем те имовине и намирењем преосталог дијела повјерилаца коначно требало да буде окончан вишегодишњи стечајни поступак.

- Потраживања су наплаћена у једном поприлично фином проценту, тачније 74,5 одсто. На добошу је понуђена посљедња некретнина овог стечајног дужника и уколико она буде продата, повјериоци ће бити измирени 100 одсто и тако ћемо овај процес коначно завршити - казала је Поповићева, истичући да је укупан дуг износио више од два милиона марака.

Додала је да је њихова првобитна идеја била да потраживања Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС, Пореске управе и других републичких институција претворе у акције и тако подрже ово предузеће да настави са производњом склопки које би куповала “Електропривреда РС”.

- Међутим, наше планове су помутиле поплаве у 2014. години, када је вода ушла у творницу те уништила све машине и резервне дијелове. Производња је тада тотално стала. Да је било наде за ово предузеће, било је, а томе у прилог говори и чињеница да је до поплава у производњи радило педесетак радника, иако је творница већ била у стечају - казала је Поповићева.

Опрему и калупе за производњу склопки купило је, истиче она, једно приједорско предузеће, које је имало намјеру да ангажују раднике ове добојске творнице.

У овом предузећу је крајем 2004. године спроведен стечај, након којег је новом реорганизацијом предузеће кренуло у производњу двије веома тражене врсте склопки и освајање међународног система стандарда. Међутим, та техничко-технолошка линија у предузећу је стала 2008. године, када су радницима обустављене и плате. Због тога је 28 радника 2012. године покренуло други стечај у добојском “Енергоинвесту”.

Предузеће ТННО до 1992. године запошљавало је око 250 радника и у систему некадашњег “Енергоинвеста” било успјешан произвођач свих врста нисконапонских прекидача, склопки, растављача, контактора, биметалних релеја, типкала, сигналних сијалица и редних стезаљки.

Депозит

Како је наведено у огласу, право учешћа имају сва правна и физичка лица која уплате депозит у износу од десет одсто од процијењене вриједности пословног објекта. Депозит треба да положе два дана прије одржавања лицитације, а доказ достављају на дан отварања понуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана