Продаја аутомобила мања за 20 одсто

Н. В.
Продаја аутомобила мања за 20 одсто

БAЊAЛУКA - Продаја аутомобила у Републици Српској за 20 одсто је мања него лани, иако је у БиХ за осам мјесеци ове године увезено 8.179 возила више у односу на исти период прошле године.

Лоша економска ситуација и пад куповне моћи становника, према ријечима продаваца у ауто-салонима и на ауто-пијацама у РС главни су разлози за такво стање.

- Због тешке економске ситуације, продаја скупљих аутомобила ове године мања је за 15 до 20 одсто у односу на прошлу. Државне институције и НВО не купују скупље аутомобиле као што је раније био случај - истакли су запослени у бањалучком ауто-салону "Сладабони" и додали да они који се одлуче за куповину аутомобила углавном бирају јефтинија возила која коштају од 20.000 до 25.000 КМ.

У ауто-салону "Верано моторс", који је овлашћени концесионар "Пежоових" аутомобила, кажу да цијене возила диктира тржиште и да од тога зависи и сама њихова продаја.

Са друге стране, у бањалучкој ауто-кући "Нешковић" рекли су да њихова ауто-кућа биљежи приход за 20 одсто већи него лани.

- Највише се продају "опел астра", "опел корса" и "шевроле", чије се цијене крећу од 16.000 до 50.000 КМ - казали су у овој ауто-кући.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, за осам мјесеци ове године у БиХ су увезена 29.932 аутомобила, вриједности 340,4 милиона марака.

- У истом периоду прошле године увезена су 21.753 возила, чија је вриједност била 254,6 милиона марака - казао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана