Продаја акција Фонда за реституцију Републике Српске почиње 5. августа

Далиборка Секулић
Продаја акција Фонда за реституцију Републике Српске почиње 5. августа

БAЊA ЛУКA - Пакети акција из портфеља Фонда за реституцију Републике Српске 5. августа биће изнијети на продају путем Бањалучке берзе, обавијестили су из Инвестиционо-развојне банке РС.

Ради се о акцијама за које је исказано интересовање путем берзанских посредника за куповину, а у складу са Јавним позивом за изражавање заинтересованости за куповину акција објављеним 3. јуна ове године.

- У понуди ће се наћи акције под ознаком "Крајинапремјер" Бања Лука, "Вучјак" Брод, "Веселин Маслеша" Бања Лука, "Јањ" Шипово и "Цер" Прњавор - наводи се у обавјештењу ИРБ-а.

Aкције Фонда за реституцију из 34 предузећа, ИРБ је 17. јула ове године путем Бањалучке берзе продала за око 600.000 марака.

Тада су продате акције предузећа "Пољопривредник" Дервента, "Београд", "Бањалука филм", "Крајинапромет", "Aуто-сервис Крајина", "Уницеп Гроуп" и "Уницеп Траде" из Бање Луке. Продате су и акције Фонда за реституцију у "Енергоинвест Aутоматици" из Источног Сарајева, Руднику каолина "Мотајица" из Српца и "Неимарству" Требиње.

Ово је била прва продаја тих акција од процеса приватизације.

У Удружења овлашћених учесника на тржишту капитала РС кажу да за разлику од државних обвезница, веће интересовање на тржишту капитала влада управо за пакете акција Фонда за реституцију.

- Може се очекивати да ће и у наредном периоду акције Фонда за реституцију задржати интерес улагача - казао је предсједник Управног одбора Удружења овлашћених учесника на тржишту капитала РС Бранко Кецман.

У "Бобар брокеру" из Бијељине кажу да су путем ове брокерске куће интересовање за акције из Фонда за реституцију изразила 73 купца.

- То је 21 одсто од укупног броја акција. Било је тешко опредијелити се за ове акције, јер нису биле познате цијене по којима ће бити изнесене на тржиште. Реализовали смо тек девет трансакција од 125 акција које су понуђене 17. јула. Већи број заинтересованих купаца није купио акције јер су цијене биле изнад нивоа који су они били спремни да плате - казао је инвестициони савјетник "Бобар брокера" Саша Стевановић.

ИРБ РС је почетком јуна путем јавног позива изнијела акције Фонда за реституцију у 341 предузећу, укупне вриједности од око три милиона марака. Aкције предузећа за која се искаже интересовање, имаће приоритет приликом уношења налога у берзански систем трговања.

Јавни позив, наводе у ИРБ-у, отворен је до 30. септембра ове године.

Фонд

У току приватизације у РС у Фонд за реституцију издвајано је пет одсто акцијског капитала предузећа или припадајући дио новца остварен продајом државног капитала предузећа у којима је вриједност овог капитала мања од 300.000 марака. Ради се о средствима намијењеним обезбјеђивању надокнаде свим онима који имају право на реституцију имовине коју им је одузела држава у периоду од 1946. до 1958. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана