Процјена па паре за пословне зоне

Далиборка Секулић
Процјена па паре за пословне зоне

БAЊA ЛУКA - Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа до 1. октобра 2009. године требало би да заврши процјену потребних средстава намијењених локалним заједницама за развој пословних зона у Републици Српској.

 До тада ће бити припремљене и информације за будућу категоризацију приоритета код инвестирања и подстицајних мјера у наредне четири године - казао је "Гласу Српске" директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић.

Aгенција је до сада, каже Марковић, у оквиру акционог плана Владе РС и планирања увођења подстицајних мјера за успостављање пословних зона у РС, обрадила податке свих општина и створила увид у стање у свакој локалној заједници. Посао око "мапирања" пословних зона још увијек је у току.

- До 1. септембра ове године биће завршен и унос података за сваку општину појединачно у специјални софтвер. Овај софтвер ће уједно служити свима у процесу да прате свој статус у односу на остале иницијативе. Он ће послужити и као квалитетан алат за презентацију инвестиционих потенцијала РС и њених појединих општина - објаснио је Марковић.

Влада РС у априлу ове године усвојила је акциони план којим се помаже локалним заједницама да стимулишу и развијају своју економију, привуку инвеститоре и повећају запосленост становништва.

Марковић истиче да је предуслов за успјешну реализацију пројекта пословне зоне, координисано и синхронизовано вођење двију активности.

- Без обзира на величину пословне зоне и на њен значај, неопходно је вођење активности на успостављању пословне зоне, као и промоцији и привлачењу инвеститора. Истакао бих и транспарентност овог процеса - рекао је Марковић.

РAРС ће, додао је Марковић, крајем октобра имати публиковану информацију о свим иницијативама, нивоу завршености за сваку локалну заједницу појединачно, процјену потребних средстава за сваку од њих, као и могуће доступне изворе финансирања за планирани период од 2010. до 2013. године.

Финансирање

Слободан Марковић каже да ће РAРС заједно са Министарством индустрије, енергетике и рударства, Министарством финансије и Министарством за економске односе и сарадњу израдити четворогодишње планове финансирања пословних зона са циљаним потенцијалиним изворима финансирања. Не треба заборавити, каже Марковић, ни могућности у погледу јавно-приватног партнерства као општеприхваћеног модела финансирања данас. Он истиче да од саме иницијативе до функционалне пословне зоне обично прође око седам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана