Проблеми Летоније и Међународног монетарног фонда

Глас Српске
Проблеми Летоније и Међународног монетарног фонда

РИГA - Спор Летоније и Међународног монетарног фонда могао би довести Европску унију у дилему треба ли спасити земље у источној и средњој Европи које су се нашле у проблемима а не желе резати потрошњу или се суочити с посљедицама непредузимања тог потеза.

ММФ је Летонији ускратио исплату 200 милиона евра у склопу заједничког пакета помоћи вриједног 7,5 милијарди евра, који велики дијелом финансира и Европска унија, након што је та балтичка земља одбила да додатно смањи државне пензије и повећа порезе.

Летонија је чланица ЕУ најтеже погођена финансијском кризом и већ је оштро срезала плате и социјална права у јавном сектору. Очекује се да ће се активности у њеној привреди смањити за 18 одсто у овој години.

U sukob Latvije i MMF-a mogla bi se umiješati i EUЈош су неке земље суочене с великим резовима, а аналитичари упозоравају да би и њихови политичари, попут оних у Летонији, могли интервенисати јер се не желе суочити с политичким посљедицама резова које намећу ММФ и шира финансијска тржишта.

- То би могао бити тест за Европу - рекао је руководилац  истраживања тржишта у развоју Данске банке у Копенхагену Ларс Кристенсен.

У Летонији, каже, ситуацију диктирају збивања у домаћој политици. Питање је што ће учинити ЕУ ако ММФ оде.

Тренутно тек малобројни прогнозирају такав сценариј. Летонијски политичари засада и даље изражавају наду да ће успјешно ријешити неспоразум и добити идућу траншу ММФ-овог зајма. Но, аналитичари тврде да заправо траже друга могућа рјешења.

Нова је влада недавно потписала споразуму о разумијевању с Европском комисијом о добијању транше од 1,2 милијарде евра која је дио већег, 7,5 милијарде евра вриједног пакета помоћи ММФ-а и ЕУ. На Бриселу је да одлучи хоће ли наставити тим путем или подупријети захтјеве ММФ-а.

Посљедице

Aналитичари истичу да ће се Летонија без подршке извана суочити с катастрофалним привредним посљедицама које ће вјероватно укључити пад вриједности валуте лата који је тренутно везан за евро, продубљивање рецесије и учестали изостанак отплате зајмова. Такав би развој догађаја уздрмао цијелу регију, због чега би у завршници ЕУ и ММФ платили још већи цех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана